Sergiu Medar a luat un credit de 300.000 de lei de la Ministerul Apararii pentru a-si cumpara locuinta evaluata la 200.000. Pretul final, renegociat, a fost sub 100.000.

Doua declaratii de avere ale generalului in rezerva Sergiu Medar, consilier prezidential pe securitate nationala, arata ca oficialul a beneficiat, ca si alti colegi din MApN, de o renegociere avantajoasa a contractului de vinzare-cumparare a locuintei de serviciu. Potrivit declaratiei de avere de la sfirsitul lui 2005, Sergiu Medar a achizitionat apartamentul de aproape 110 metri patrati din centrul Capitalei cu suma de 201.899 lei. Din acelasi document reiese ca Medar a facut un credit de 300.000 de lei de la MApN, pe 20 de ani, pentru cumpararea locuintei. MApN nu a explicat de ce s-au acordat credite mai mari decit valoarea locuintelor. Insa in urmatoarea declaratie de avere, postata pe site-ul Presedintiei la inceputul lui ianuarie 2007, consilierul pe probleme de securitate nationala declara ca acelasi apartament are o valoare impozabila de numai 98.899 de lei, adica mai putin de jumatate din suma stabilita initial.

Credit cu 30.000 de euro mai mare

Ca si in cazul altor fosti sau actuali oficiali MAp, Medar a obtinut un pret injumatatit pentru apartamentul din Str. Traian, dupa renegocierea contractului, in baza legii modificate in 2006.

Luni, consilierul prezidential ne-a declarat insa ca nu el si-a renegociat contractul, ci „Departamentul Domeniu si Infrastructuri s-a ocupat de asta".

Mai mult, Medar a reusit sa-si achite si creditul contractat la minister in 2005, care nu mai apare in declaratia din 2007.

Banii jos din „ajutorul de rezerva"

In declaratiile oferite ziarului nostru de consilierul Medar, luni, el a precizat ca a „achitat suma de 98.899 de lei integral, din indemnizatia de trecere in rezerva, cind m-am pensionat", desi facuse si un credit la MAp pe 20 de ani. In declaratia de avere din 2007, la capitolul venituri din pensii, Sergiu Medar a trecut suma de 68.656 de lei ca „ajutoare trecere in rezerva", mai putin cu aproape 20.000 de lei decit suma finala cu care si-a cumparat apartamentul din centrul Capitalei.

Contactat pentru a obtine clarificari in ceea ce priveste cele semnalate mai sus, Sergiu Medar nu a putut sa ne ofere nici un raspuns pina la ora inchiderii editiei.

Medar a urcat piata imobiliara din Ghimpati Casa de vacanta a lui Sergiu Medar din satul dimbovitean Ghimpati, evaluata in declaratia de avere la 25.000 de lei, se afla la 50 de kilometri de Bucuresti. Inconjurata de gard plexiglas, izolata cu geamuri termopan, cu echipament militar de transmisie telefonica instalat pe acoperis, constructia cu etaj este vizitata de consilierul prezidential mai rar in ultimul timp, din ce au povestit vecinii. „De cind au venit domnul Medar si cu domnul Tara, seful Aeroportului din Baneasa, s-a mai ridicat pretul pamintului. Acum, o casa simpla cu tot cu pamint se vinde cu trei sute de milioane de lei", spune unul dintre satenii din Ghimpati. Cea de-a doua proprietate, cabana de 82 de metri patrati de la Busteni, evaluata la 20.000 de lei, a fost ridicata pe Strada Ciocirliei, acum trei ani. „Un metru patrat in Busteni s-a vindut luna trecuta la primarie cu 200-250 de euro, iar daca vrei sa cumperi o casa cu trei-patru camere, te costa 100.000 de euro", povesteste una dintre proprietarele de vila din Busteni. Pamintul pe care Sergiu Medar si-a ridicat casa de vacanta are o suprafata de 120 mp, jumatate din cit avea lotul total, de 250 mp. „Erau doi frati care au vindut separat, unul domnului Medar si altul care acum a dat restul cu 220 de euro metrul patrat", explica o localnica.

Operatiunea „Case pentru generali" O lege din 2004 le-a permis cadrelor din Armata, Interne si securitate nationala sa-si cumpere locuintele de serviciu la preturi avantajoase, daca nu detineau alte case.

In 2006, legea a fost modificata, scazind dobinzile, avansul si oferind posibilitatea renegocierii pretului initial.

Astfel, fosti sau actuali oficiali din conducerea Ministerului Apararii, cum ar fi secretarul de stat Corneliu Dobritoiu, directorul adjunct al Statului Major General, Stefan Oprea, consilierul prezidential Sergiu Medar si multi alti generali au declarat in fals ca nu mai au alte proprietati mobiliare, nici ei si nici sotiile. Apoi si-au cumparat locuintele de serviciu din centrul Capitalei cu sume care nu depasesc echivalentul a 30.000 de euro. Expertii imobiliari spun ca un apartament in zonele respective este estimat la minimum 150.000 de euro.