Parlamentarii au avut insa probleme cand au trebui sa explice criteriile de diferentiere ale referendumurilor, fiecare interpretand textul dupa bunul plac.
Legea, care a fost trimisa deja la reexaminare de seful statului, ar putea fi contestata
Parlamentarii au avut insa probleme cand au trebui sa explice criteriile de diferentiere ale referendumurilor, fiecare interpretand textul dupa bunul plac.
Legea, care a fost trimisa deja la reexaminare de seful statului, ar putea fi contestata la Curtea Constitutionala, care se va pronunta astazi asupra unei alte initiative legislative pe aceeasi tema. Parlamentarii au creionat rapid si agenda de lucru: miercurea viitoare se va discuta in plenul reunit cererea de suspendare a presedintelui, iar in ziua urmatoare se va dezbate solicitarea privind referendumul pentru votul uninominal. In timp ce parlamentarii savurau victoria din Camera, premierul a iesit la Parlatul Victoria pe post de mediator cerand amanarea celor doua referendumuri pe motiv ca se perturba alegerile pentru Parlamentul European.
Proceduri simplificate
Deputatii opozitiei s-au aliat ieri cu PNL si UDMR, reusind sa adopte in plen o serie de reglementari la legea referendumului care il vizeaza direct pe Traian Basescu, prin simplificarea procedurii de demitere a acestuia. Potrivit noii legi, reexaminata la cererea presedintelui, seful statului poate fi demis prin referendum cu votul majoritatii simple, adica a celor care se prezinta la urne. In plus, referendumul privind demiterea presedintelui este valabil indiferent de numarul participantilor la vot.
Deputatii au mai stabilit ca, dintre toate propunerile de referendum, prioritar este cel care are forta juridica cea mai puternica. Nimeni nu a oferit explicatii pentru aceasta diferentiere, nici nu au fost precizate criteriile conform carora se stabileste ca un demers constitutional are forta juridica mai mare decat altul.
De asemenea, noua lege stipuleaza ca referendumurile nu pot fi organizate la un interval mai mic de trei luni inaintea alegerilor, si nici mai devreme de 45 de zile de la data organizarii acestora. Reprezentantii PD, care au au votat alaturi de PLD impotriva legii, au anuntat ca vor ataca proiectul la Curtea Constitutionala.
Presedintele obligat sa promulge legea
Camera Deputatilor a adoptat legea cu 190 voturi "pentru" (PSD, PRM, PNL, PC, UDMR) si doar 51 "impotriva", apartinand PD si PLD. Liberalul Crin Antonescu a declarat, dupa vot, ca grupul PNL a fost de acord cu propunerile de modificare a Legii referendumului pe principiul simetriei, optiunea lor neavand nici o legatura cu persoana presedintelui Traian Basescu. Ironic, penelistul a facut un apel "la staff-ul Camerei Deputatilor sa elibereze adeverinte pentru Palatul Cotroceni pentru cei care au votat cum trebuie", vizandu-i pe democrati. Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca Uniunea considera ca forma finala a proiectului reprezinta "solutia justa, indiferent cine este presedintele Romaniei". "Este o solutie corecta, echilibrata, daca poporul doreste altceva, se poate exprima ducandu-se la vot", a aratat Marton. Conservatorul Petru Calian a apreciat ca proiectul cuprinde principiul simetriei in alegerea si demiterea sefului statului si ca actuala lege a referendumului este neconstitutionala si trebuia modificata. Deputatii Florin Iordache (PSD) si Ruxandra Jipa (PRM) au invocat "normalitatea si intoarcerea la popor" pentru a justifica votul celor doua partide. (Roxana ANDRONIC, Raluca PAPADOPOL)
Tariceanu cere amanari
Premierul le-a cerut ieri, presedintelui Traian Basescu si liderului PSD Mircea Geoana, sa reflecteze la posibilitatea amanarii referendumurilor privind votul uninominal, respectiv suspendarea sefului statului, apreciind ca aceste demersuri "perturba" alegerile pentru Parlamentul European
ZIUA Foto "I-am cerut domnului presedinte Traian Basescu sa reflecteze la posibilitatea amanarii referendumului pentru aprobarea sistemului de vot uninominal. Si i-am cerut acest lucru pentru ca, in prealabil, la nivelul partidelor politice, s-a convenit ca alegerile parlamentare sa fie tinute pe data de 13 mai, iar toate aceste demersuri politice care sunt initiate in acest moment, vor perturba, fara indoiala, acest proces legat de pregatirea si desfasurarea campaniei si, in final, desfasurarea alegerilor pentru PE", a spus Tariceanu. Premierul a mentionat ca i-a explicat si lui Geoana, ca, din punctul sau de vedere, demersul legat de suspendarea presedintelui va conduce la aceleasi rezultat, respectiv perturbarea procesului electoral pentru PE. "Vreau sa fac o remarca si o paralela. Ambele demersuri initiate de opozitie sau de presedinte, stim clar ca nu vor avea nici o finalitate pentru ca la niciunul din referendumuri nu se va putea obtine majoritatea calificata necesara aprobarii prin referendum a intentiilor politice pe care se bazeaza referendumul. Nici pentru alegerile in sistem de vot uninominal, nici pentru suspendarea presedintelui. Sunt doua demersuri care nu tin decat de agenda exclusiva fie a partidelor, fie a presedintiei, dar care nu are nici o legatura cu interesul national in acest moment", a subliniat Tariceanu. El a evitat sa prezinte rezultatul discutiilor cu presedintele si reprezentantii partidelor parlamentare, aratand insa ca nu a sesizat "prea multa receptivitate" si este "dezamagit din acest punct de vedere". (Ovidiu BANCHES)
Viziuni diferite in PSD
Juristii de la PSD au avut pareri impartite pe marginea organizarii cu prioritate a referendumurilor pe vot uninominal si suspendare. In timp ce unii dintre ei, pentru a fi mai convingatori au avansat termenul de "forta juridica mai mare", altii au explicat ca nu exista criterii in functie de care se poate organizeaza cu prioritate un referendum iar altul nu.
Florin Iordache (vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor) a sustinut ca se va desfasura intai referendumul "cu forta juridica mai mare". El a explicat ca, intre refrendumul privind o lege, cum este votul uninominal, si referendumul privind suspendarea presedintelui, forta juridica mai mare o va avea cel cu suspendarea sefului statului. Victor Ponta (vicepresedinte al PSD) a sustinut aceeasi idee dar cu alte argumente. "Potrivit Constitutiei, referendumul pentru demiterea presedintelui are intaietate fata de orice altceva. Este prevazut expres in Constitutie si Constitutia are intaietate fata de orice alta lege. Exista un termen - de 30 de zile de la momentul in care s-a votat suspendarea", ne-a declarat Ponta. Pe de alta parte insa, Cristian Diaconescu (purtator dse cuvant al PSD) a precizat ca "nu se poate stabili o ierarhie si nu exista nici un temei legal care sa disocieze cele doua referendumuri". "Intaietatea va fi stabilita in functie de procedura. Totul depinde de mecanism, daca un referendum o va lua inaintea celuilalt", ne-a declarat Diaconescu. (Roxana ANDRONIC)
Cererea de suspendare in plenul Parlamentului
Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis ieri ca saptamana viitoare in Camerele reunite sa fie prezentata, miercuri, cererea de suspendare a presedintelui Basescu, iar joi sa fie dezbatuta solicitarea acestuia privind referendumul pentru votul uninominal.
Astfel, plenul reunit al celor doua Camere se va reuni pe 28 februarie, pentru a discuta solicitarea semnata de 182 de parlamentari PSD si PRM de suspendare a presedintelui, iar in data de 1 martie pentru a discuta solicitarea lui Traian Basescu privind organizarea unui referendum. Secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PSD Valeriu Zgonea, a declarat ca ora exacta a sedintei comune din 28 februarie va fi stabilita de comun acord de catre cei doi presedinti ai Senatului, respectiv Camerei Deputatilor, si presedintele Traian Basescu. Presedintii celor doua Camere trebuie sa-l informeze pe Basescu asupra convocarii plenului reunit, iar acesta poate participa la sedinta. Birourile Permanente ale celor doua Camere au mai decis convocarea in sedinta comuna a senatorilor si deputatilor, pentru joi, 1 martie, pentru a discuta solicitarea presedintelui de a-si exercita prerogativele constitutionale de propunere a unui referendum pe tema votului uninominal.
Adriana Saftoiu, consilier prezidential
Presedintele respinge cererea
Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a mentionat ca seful statului i-a cerut premierului sa nu amane organizarea alegerilor pentru PE. "Nu a fost stabilita inca data pentru nici una din cele doua consultari si procedurile parlamentare sunt in desfasurare. In acelasi timp, presedintele i-a spus primului-ministru ca problema referendumului pentru votul uninominal si a referendumului pentru suspendarea sefului statului sunt actiuni constitutionale ce nu pot fi negociate", a spus Saftoiu. (A.H.)
Mircea Geoana, presedinte PSD
Alegerile europene, a treia prioritate
PSD a respins, prin vocea presedintelui Mircea Geoana, propunerea de amanare a referendumului privind suspendarea presedintelui, sustinand ca motivele prezentate nu stau in picioare. "Presedintele uita sa fie presedinte iar primul-ministru uita sa fie prim-ministru dar vrea sa pozeze in mediatorul sef al tarii", a sustinut Geoana. El a spus ca "premierul se face ca uita ca e parte si cauza a crizei politice". "Nu exista o alta ordine a prioritatilor. Prima prioritate e apararea Constitutiei. A doua sa dai tarii un Guvern eficace si stabil. A treia sunt alegerile europene. In concluzie, pozitia noastra ramane neschimbata", a conchis Geoana. Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a precizat ca procedura de suspendare a sefului statului va continua. (R.A.)
Peter Kovacs Eckstein, presedintele Comisiei juridice din Senat
E la mana Parlamentului
Peter Kovacs Eckstein, presedinte al Comisiei juridice din Senat ne-a explicat ieri procedura prin care se poate organiza un refendum cu intaietate. "Practic, nu exista o ierarhie a referendumului. In cazul referendumului privind demiterea presedintelui exista un termen de 30 de zile - prevazut in Constitutie. Referendumul privind votul uninominal presupune o procedura parlamentara anterioara. Constitutia spune ca cele doua Camere ale Parlamentului se pronunta printr-o hotarare la sesizarea presedintelui. Cu privire la suspendare, Parlamentul se pronunta pentru suspendare si din moment ce majoritatea parlamentarilor a decis suspendarea, incepe sa curga termenul de 30 de zile. La votul uninominal, Parlamentul trebuie sa adopte o hotarare care are valoare consultativa dar presedintele nu poate promova un decret privind desfasurarea referendumului fara aceasta hotarare. De asta am zis si eu ca domnul presedinte, pe undeva, e la mana Parlamentului pentru ca Parlamentul poate sa tergiverseze adoptarea acestei hotarari. (R.A.)
Cristian Radulescu, lider PD din Camera
"Modificarile sunt neconstitutionale"
Liderul democratilor din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ieri ca modificarile adoptate de deputati la Legea referendumului sunt neconstitutionale, intrucat ingradesc dreptul de exprimare al cetatenilor si instituie "o categorisire" a presedintilor. Radulescu a apreciat ca impunerea unei restrictii de trei luni inaintea alegerilor si 45 de luni dupa alegeri in ceea ce priveste organizarea unui referendum implica o ingradire a exercitarii vointei populatiei. In plus, acesta a apreciat ca prin introducerea prevederilor referitoare la modalitatea de demitere a presedintelui, "se face o categorisire a presedintilor: o categorie de presedinti care sunt demisi cu o anumita norma de vot si o alta categorie de presedinti, care pot fi demisi cu o alta norma de vot, ceea ce reprezinta o diferenta de legitimitate si este neconstitutionala". (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.