Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au contrat dur, marti seara, in cadrul emisiunii "Intre bine si rau" de la TVR.

Dupa ce premierul, invitat in platou, a afirmat ca rezolutiile puse de Basescu pe diverse
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au contrat dur, marti seara, in cadrul emisiunii "Intre bine si rau" de la TVR.

Dupa ce premierul, invitat in platou, a afirmat ca rezolutiile puse de Basescu pe diverse memorii ale unor companii private au depasit cadrul constitutional, seful statului a intervenit telefonic si l-a acuzat pe Tariceanu ca are legaturi cu "baietii destepti" din domeniul energiei. "Domnul prim-ministru confunda biletelele si discutiile noastre legate de nevoia pe care o sustinea dinsul de a interveni pentru Patriciu in Parchet cu o rezolutie pe care eu am pus-o pe un document reprezentind un memoriu al firmei ALRO Slatina catre Ministerul Industriei", a declarat Basescu.

Replici din ce in ce mai dure intre Palate

A urmat un schimb de replici extreme de acid, pe care il redam integral.

Traian Basescu: "Domnul prim-ministru, scuzati-ma ca va spun si nu vreau sa facem un lucru urit public, dar am rugamintea sa nu mintiti public. De ce va cer acest lucru? Cind eu am pus rezolutia pe referatul lui ALRO Slatina nu venise la mine nimeni altcineva decit o companie care spunea asa: am contract pe 10 ani pentru 75% din energie electrica si la fiecare an trebuie sa ma duc cu valiza de bani in Ministerul Industriilor sa primesc inca 25% ca sa nu opresc productia. Aluminiul nu se produce din frunze cazute pe jos, ci se importa bauxita. Pina la acea data, ALRO Slatina nu reusise sa primeasca diferenta de 25% decit intr-o singura modalitate - prin Energy Holding. Va spune ceva firma aceasta?"

Calin Popescu Tariceanu: La fel de mult ca si dvs.

Traian Basescu: Mie imi spune - dl Buzoianu, Energy Holding, firma cu care dvs ati facut contractul de modernizare cind erati ministru al industriilor.

Calin Popescu Tariceanu: Gresit, domnule presedinte. Nu faceti afirmatii de acest gen, va rog eu verificati-le inainte.

Traian Basescu: Vatec, va spune ceva dl prim-ministru? Erati ministrul industriilor cind ati contractat modernizarea de la Portile de Fier I. O clipa, pentru ca aveti o fata de european si un european sadea, cu papion, are disciplina dialogului.

Calin Popescu Tariceanu: Dle presedinte, am o rugaminte, daca vreti sa discutam civilizat, de acord, dar daca vreti sa faceti afirmatii jignitoare la adresa mea va spun ca nu sunt de acord sa purtam nici un fel de dialog.

Traian Basescu: Deci nu discut cu dvs. Discut cu realizatorul emisiunii, eventual cu telespectatorii.

Basescu: "In energie avem o mafie, o stiti de doi ani si nu faceti nimic"

Dialogul dintre cei doi oameni de stat s-a intrerupt aici. Presedintele a continuat insa sa-l atace pe Tariceanu pe tema legaturilor cu "baietii destepti" din domeniul energiei. Basescu ii reproseaza lui Tariceanu ca a fost "incorect" atunci cand a invocat rezolutia pusa pe memoriul celor de la ALRO. "Ce se intimpla in Ministerul Industriilor, daca va aduceti aminte discutia noastra de ieri doua saptamini - am citit ampreuna documentatia pe care o primiserati si dvs cu informatii despre ce se intimpla in domeniul energiei si cum sunt santajati marii consumatori de energie: nu li se asigura energia pina cind nu merg sa isi faca datoriile. Nu vreau sa comentez mai mult. Ati fost incorect invocind rezolutia pe care am pus-o. A fost o rezolutie corecta care atragea atentia unui ministru despre care dvs stiati ca a intrat in combinatii incorecte pentru statutul unui ministru inca din anul 2005. Nu merg mai departe. Am rugamintea sa nu mai faceti uz de faptul ca sunteti la televizor si puteti vorbi ce doriti despre presedinte. Daca doriti, dupa ce ma intorc din Egipt, vineri, veniti sa recitim ceea ce am citit luni acum doua saptamini", a punctat seful statului, care a incheiat cu o promisiune: "Va asigur ca niciodata nu o sa trec peste indatoririle mele constitutionale si una dintre ele este sa nu las agentii economici la cheremul unor mafii. Iar in energie avem o mafie, o stiti de doi ani si nu faceti nimic".

In replica, Tariceanu a reluat acuzatiile la adresa sefului statului pe motiv ca acesta s-a adresat direct ministrilor cu diverse "indicatii pretioase". Premierul a mai aratat ca, pentru rezolvarea problemelor pe care le avea societatea ALRO in domeniul energiei, s-a implicat direct si fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, care a avut mai multe intalniri cu ministrul de atunci al Economiei, Codrut Seres. (C.O.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.