Cu 190 de voturi pentru, 51 contra (PD si platformistii) si 6 abtineri, Camera Deputatilor a adoptat ieri o propunere legislativa prin care se modifica Legea referendumului intr-o varianta defavorabila sefului statului.

Conform textului votat, referendumurile nu pot fi organizate la un interval mai mic de trei luni fata de orice tip de alegeri, iar intre doua referendumuri nu poate fi o distanta mai mica de trei luni. In situatia in care exista concomitent propuneri pentru organizarea a doua sau mai multe referendumuri, prioritar este cel cu forta juridica mai mare. Concret, intre un referendum propus de presedinte pentru introducerea votului uninominal si un referendum pentru demiterea sefului statului, ultimul are prioritate, deoarece Constitutia contine o serie de prevederi clare privind data de desfasurare. Deputatii au mentinut in text si prevederile privind simplificarea demiterii presedintelui. Astfel, pentru un presedinte ales in al doilea tur de scrutin, demiterea este valabila cu voturile a jumatate plus unu dintre participantii la urne.

PD, invins pe toate planurile

La discutarea acestei propuneri legislative s-a repetat „filmul" de saptamina trecuta. Votul a curs snur, reeditindu-se majoritatea de conjunctura - PSD, PRM, PC, UDMR, PNL - care a functionat pe parcursul intregului traseu legislativ al acestei propuneri.

Democratii au incercat, utilizind toate tertipurile permise de lege, sa impiedice votarea proiectului.

Din nou la Curtea Constitutionala

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a anuntat ca va ataca legea la Curtea Constitutionala. Totodata, Radulescu i-a criticat pe partenerii de coalitie pentru cum au votat si pentru ca acestia l-au atacat in multe rinduri pe presedintele Basescu. Dupa votare, Crin Antonescu (PNL) i-a ironizat pe PD-isti, solicitind eliberarea unor adeverinte cu care sa se prezinte la Palatului Cotroceni si sa certifice faptul ca s-au comportat cum trebuie.

Conflict legislativ La ora actuala exista doua proiecte de modificare a Legii referendumului, cu prevederi diferite. Primul (proiect PSD) prevede ca un referendum nu se poate organiza cu sase luni inainte de orice tip de alegeri. Proiectul se afla la Curtea Constitutionala. Al doilea, cel votat ieri, prevede un termen restrictiv de trei luni. Foarte multi deputati nu stiu care prevederi se vor aplica - este o premiera legislativa - in cazul in care acestea nu vor fi eliminate de Curtea Constitutionala. De asemenea, trebuie stabilit daca noile reglementari vor avea efect asupra referendumurilor deja initiate.