SUA au dat startul in cursa pentru birouri ecologice. Platina, aurul sau argintul recompenseaza cladirile care ating cel mai bine tinte in materie de buna intelegere cu mediul inconjurator.

In cladirile distinse cu platina, care recompenseaza cele mai ecologice exponate, lumina naturala se infiltreaza in toate cotloanele unui etaj, birourile personale au propriile termostate pentru ca angajatii sa-si potriveasca singuri temperatura dorita, iar acoperisurile sint dotate cu gradini in care angajatii se pot relaxa in timpul prinzului. U.S. Green Building Council (USGBC) are grija ca toate aceste detalii sa fie bifate atunci cind poleieste vreun sediu anume in pretioasa platina, relateaza „Forbes".

Intoarcerea la lumina

Cladirile ecologice sint noul „must have" la nivelul corporatiilor, acestea din urma realizind ca pot economisi bani prin citeva imbunatatiri in ton cu ce-i place naturii. Adobe Systems a investit de exemplu 650.000 de dolari din 2001 pentru ajustari la cladirile detinute in San José si a economisit in tot acest timp 728.000 de dolari. Agentia de Protectie a Mediului din California a bagat 500.000 de dolari in ecologizarea sediului si a recuperat 610.000 de dolari pe an. Upgrade-urile au adus la o sporire a valorii cladirii cu 12 milioane de dolari.

Cursa pentru medalie

USGBC si-a dezvoltat sistemul de rating inca din 2000, iar de atunci 715 cladiri au atins un anumit nivel in clasificarea consiliului. Din toate acestea, numai 31 au primit rivnita platina, insa se asteapta ca numarul acestora sa creasca simtitor. Adobe este singura mare corporatie care a primit certificarea in platina: trei dintre sediile companiei au primit punctajul cel mai mare anul trecut. Pentru aceasta, gigantul american a trebuit sa indeplineasca 80% dintre toate posibilele puncte nascocite de USGBC.

Ce te face eco?

Eficienta in gestionarea energiei si conservarea apei sint printre cele mai importante criterii de evaluare in grila USGBC. Cladirile pot insa primi puncte pretioase pentru utilizarea plantelor endemice in locul clasicului gazon. Cladirea EPA din Sacramento a luat potul cel mare inclusiv pentru ca nu produce reziduri de nici un fel: recicleaza hirtii si sticle si creeaza compost din tot ce ramine neconsumat la bucatarie. In fine, Banner Bank Building din Idaho a intrat in top trei eco dupa ce a pus in functiune un sistem de colectare a apei de ploaie de pe o suprafata de aproape trei hectare pentru a o reutiliza ca apa menajera.