Consilierul prezidential Sergiu Medar explica de ce si-a cumparat apartamentul de serviciu, cu toate ca era proprietarul si a doua case de vacanta.

Generalul Sergiu Medar, unul dintre cei mai proeminenti beneficiari ai Legii de cumparare a apartamentelor de serviciu din ministerele Apararii si de Interne, considera ca nu a incalcat legea, desi in momentul achizitiei apartamentului la pret preferential mai detinea doua case de vacanta. El spune ca in acele imobile abia daca incap el cu sotia, cu fiica si cu ginerele. „Ce trebuia sa fac? Sa-mi vind casele de la Busteni si Racari ca sa-mi cumpar apartament in Bucuresti?", continua generalul retorica justificativa. Fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu s-a distantat si el de afacerea „case cu epoleti", sustinind ca totul s-a petrecut dupa ce el a parasit ministerul. Lucru total inexact.

Contactat pentru detalii legate de procedura prin care si-a cumparat locuinta de serviciu de la MAp, consilierul prezidential Sergiu Medar a declarat ca nu considera ca a incalcat legea. „Cind am cumparat apartamentul nu aveam nici o locuinta in Bucuresti, data de Armata sau proprietate personala. Blocul unde mi-am cumparat apartament a fost construit de Armata, la preturi minime. Armata nu face profit de pe urma militarilor", a tinut sa precizeze consilierul prezidential. Legea privind vinzarea locuintelor de serviciu spune ca nu poate beneficia de aceasta facilitate cel care detine, indiferent unde, o „locuinta care indeplineste conditiile minimale prevazute de Legea locuintei 114/1996".

„Sa vind vilele?"

Sergiu Medar detinea in momentul cumpararii apartamentului de serviciu, dar detine si acum, doua case de vacanta, in Racari si Busteni. Ambele, recunoaste Medar, indeplinesc conditiile minimale prevazute de Legea locuintei. Dar, continua el: „In casa de vacanta, daca mergem si eu, si sotia, si fiica, si ginerele, abia daca incapem. Nu consider ca este nici ilegal, nici imoral ca un general de patru stele, la 60 de ani, consilier prezidential, locuieste intr-un bloc. Eu ce trebuia sa fac, sa vind casa de la Racari sau de la Busteni ca sa imi iau o usa de apartament? Si daca dau apartamentul inapoi, eu unde ma duc, la 60 de ani, general cu patru stele si consilier prezidential? S-o spuna organele in drept ca am facut ceva ilegal si am sa ma aliniez la masurile legii. Ceea ce am facut e perfect legal. Cu moralitatea, e o treaba discutabila despre care mai putem discuta", a precizat Medar.

Ce inseamna conditii minimale

Arhitectul Cristian Cocioba spune ca Legea locuintei stabileste niste conditii minimale pe care trebuie sa le respecte o locuinta: acces liber individual la spatiul locuibil, dormitor, bucatarie, grup sanitar, acces la energia electrica si la apa potabila, evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere. Dar, adauga arhitectul, in Romania, „conceptul de casa de vacanta este usor denaturat, pentru ca acum a devenit ca o a doua casa si ca este de doua ori mai mare decit un apartament de bloc. Nu se mai urmaresc niste conditii minime, ci luxul".

DNA investigheaza MAp

Cristina Dumitrescu, purtatorul de cuvint al MAp, a declarat ca ministrul Frunzaverde este la curent cu ceea ce se intimpla. Dumitrescu a precizat ca „la ordinul ministrului, ca urmare a unei cereri venite din partea DNA", Directia de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor verifica modul in care au fost vindute locuintele de serviciu ale Ministerului Apararii catre personalul propriu. Activitatile de verificare au inceput inca din primele zile ale anului 2007.

Atanasiu e in eroare

Fostul ministru al Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, a declarat ieri ca vinzarea locuintelor de serviciu catre personalul angajat al MAp s-a facut prin declaratii pe propria raspundere, dar dupa mandatul sau, printr-o lege aprobata in Parlament. Insa, procesul legislativ al celor doua acte normative arata ca fostul ministru liberal a prins ambele legi.

Prima a fost propusa in iunie 2004 de PSD si a fost promulgata in decembrie 2004, iar normele de aplicare au intrat in vigoare in ianuarie 2005, cind Atanasiu era ministru de aproape o luna.

Cit despre a doua lege, ea a fost introdusa in Parlament in iunie 2006, promulgata o luna mai tirziu, cu intrare in vigoare din august 2006. Mandatul sau de ministru a luat sfirsit in octombrie 2006.

Premierul nu se pronunta

Purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru, ne-a precizat ieri ca premierul nu considera necesa-ra o reactie la afacerea locuintelor de serviciu. „Din moment ce MAp a luat pozitie si a decis verificari privind aspectele relatate in presa, premierul a hotarit ca nu este necesar sa se pronunte si sa dubleze pozitia ministerului de resort. Mai mult, exista si o luare de pozitie a fostului ministru, dl Atanasiu", ne-a declarat Camelia Spataru.

Justitia, ultimul cuvint

Ceea ce administrativ s-a facut, fie si ilegal, intr-o luna, se poate desface in ani de procese. Avocatii specializati in drept comercial spun ca daca declaratiile pe proprie raspundere date de militari la notar, cum ca nu detin locuinte proprietate privata, se dovedesc a fi nule, si contractele de vinzare-cumparare ar putea fi anulate. Avocatul Adrian Vasiliu spune ca „anularea acestor acte se poate face doar in instanta, daca este ceruta de Corpul de Control al Ministerului Apararii" si ca „in mod firesc, daca declaratia e nula, si celelalte acte care au fost intocmite in baza ei sint lovite de nulitate".

De asemenea, avocatul Gheorghe Bostina spune ca situatia implica doua procese, unul penal, „sub acuzatia de fals in acte, in care se va dovedi daca declaratiile pe proprie raspundere au fost false", si un al doilea, civil, in care sa se anuleze contractele de vinzare-cumparare pe baza sentintei penale.

Din arhiva:

Sergiu Medar&generalii asalteaza la sfert de pret casele Armatei Articol din 19-2-2007