Autoritatile sustin ca din cripta Mausoleului Marasti au fost furate si osemintele generalului Arthur Vaitoianu. Se crede ca au fost sustrase pentru bastonul de maresal, sabia si decoratiile cu care se presupune ca cei doi au fost inmormantati.
Autoritatile sustin ca din cripta Mausoleului Marasti au fost furate si osemintele generalului Arthur Vaitoianu. Se crede ca au fost sustrase pentru bastonul de maresal, sabia si decoratiile cu care se presupune ca cei doi au fost inmormantati.
Conducerea Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Vrancea sustine ca din cripta Mausoleului Marasti au fost furate si osemintele generalului Arthur Vaitoianu. Declaratia vine doar la cateva zile dupa ce Directia pentru Cultura a inaintat catre Parchetul Tribunalului Vrancea o adresa prin care solicita verificarea disparitiei osemintelor maresalului Alexandru Averescu. Paraschiv Usturoiu, directorul Directiei de Cultura Vrancea, a declarat, ieri, ca disparitia osemintelor generalului Vaitoianu a fost descoperita la sfarsitul saptamanii trecute, cand reprezentanti ai Directiei pentru Cultura impreuna cu cativa ziaristi au mers la Mausoleul Eroilor din Marasti. "Am fost la fata locului sa vedem daca mai sunt ramasitele. Ne-am uitat printr-un orificiu si nu mai erau. Cel care putea sa ne furnizeze mai multe informatii, administratorul Tanasache Tecuceanu, a disparut", a precizat Paraschiv Usturoiu. Totodata, Usturoiu crede ca cele doua sicrie, cel al maresalului Averescu si cel al generalului Arthur Vaitoianu, au fost furate pentru bastonul de maresal al lui Averescu si pentru sabia si decoratiile cu care se presupune ca cei doi au fost inmormantati, potrivit practicilor din acele vremuri.
Furate de comunisti
Paraschiv Usturoiu a precizat ca a facut sesizarea in baza unor declaratii ale unor oameni din localitatea Campuri, dar si ale fostului administrator al mausoleului, Tanasache Tecuceanu. "Am discutat cu mai multi localnici care sustin ca in 1979 un grup de militari a venit si a ridicat cele doua sicrie. Unul din motivele pentru care ar fi putut fi mutate cele doua sicrie este de a pune mana pe bastonul de maresal, pe sabia de general si decoratiile cu care se presupune ca au fost inmormantati cei doi militari. Noi ne-am facut datoria si am inaintat catre autoritati sesizarea privind disparita osemintelor. Nu putem intra sa verificam decat cu un ordin de la Parchet. Informatiile privind disparitia oaselor sunt de la administratorul care a avut grija timp de 30 de ani de mausoleu, Tanasache, dar si de la localnici. Acestia sustin ca ar fi disparut inainte de 1989, dupa o actiune comandata. Macar acum se impune o reparatie morala. Noi ne-am facut datoria, asteptam ca Politia si Parchetul sa cerceteze cazul", a adaugat Usturoiu. Oficialii de atunci au explicat custodelui mausoleului ca osemintele sunt luate pentru a fi ingropate in alta parte. In ciuda declaratiei facute de directorul Muzeului Vrancea, Horia Dumitrescu, potrivit careia disparitia osemintelor este doar un zvon sau "o vorba din 1979", localnicii spun la fiecare sarbatoare a eroilor, cand se depun coroane de flori, ca degeaba se inchina la cripte deoarece oasele nu mai sunt de mult timp acolo, au fost ridicate in 1979 de "o trupa de soldati condusa de doi ofiteri, la ordinele lui Nicolae Ceausescu". Mai mult, nici acum nu se stie traseul pe care au apucat ramasitele pamantesti ale lui Averescu. De altfel, in perioada comunista, osemintele ostasilor cazuti in cele doua razboaie mondiale au fost luate din criptele mausoleelor si duse in locuri necunoscute. Istoricii sustin ca a fost o decizie politica data la sfarsitul anului 1970, de fostul dictator Nicolae Ceausescu, care vroia sa stearga din memoria colectiva cultul marilor eroi ai neamului pentru a-l inlocui cu cultul propriei personalitati. (Oana ROTARU)
Vaitoianu, initiatorul celor patru mausolee
Maresalul Alexandru Averescu a condus Armata Romana in lupta de pe frontul Marasti - Marasesti - Oituz, declansata la 11 iulie 1917. Sub conducerea sa, Armata Romana a reusit sa distruga frontul german. La 26 ianuarie 1918, generalul Alexandru Averescu este insarcinat de catre regele Ferdinand I cu formarea unui nou guvern. Averescu se stinge din viata in Bucuresti, la 2 octombrie 1938, la varsta de 79 de ani. El a fost inmormantat in cripta construita pe locul unde a spart frontul german la Marasti, in mausoleul din aceasta localitate. Generalul Arthur Vaitoianu (foto) a fost ministru de razboi si cel care a initiat si a strans fonduri pentru construirea celor patru mausolee - Marasesti, Marasti, Soveja si Oituz, in memoria soldatilor care au murit pe campul de lupta Marasti-Marasesti-Oituz, in timpul primului razboi mondial. Vaitoianu a cerut si el sa fie inmormantat la Mausoleul de la Marasti. Tot aici au fost inmormantati si generalii Alexandru Margineanu si Nicolae Arghirescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin