Extraterestrii si horoscopul au stirnit interesul pentru stiinta al americanilor, astfel ca, in ultimii 20 de ani, numarul celor care au cunostinte de profil s-a triplat.

Daca in 1998, numarul americanilor care citeau cu usurinta un studiu sau un raport stiintific atingea doar 10%, in prezent ponderea lor aproape ca s-a triplat, potrivit unei cercetari coordonate de Jon D. Miller, profesor la Michigan State University, citat de portalul livescience.com. Pseudostiinta, asa cum o numeste Miller, referindu-se la apetitul concetatenilor sai pentru articolele despre astrologie sau civilizatiile extraterestre, este principala vinovata de aceasta tendinta.

Totodata, decizia colegiilor si universitatilor de peste ocean de a include in programa scolara cursuri de profil a deschis in ultimele decenii oportunitati de cunoastere pentru studenti, educatia stiintifica a americanilor contribuind si ea la o pondere mai mare a celor interesati de materiale din presa de specialitate.

Nu toate teoriile asimilate de cetatenii SUA sint insa pe placul specialistilor. Un numar ingrijorator de tineri declara ca sint „nesiguri" in privinta teoriilor creationiste si evolutioniste. „Generatiile actuale au cunostinte substantiale despre stiinta, insa cind vine vorba despre pseudostiinta, vestea nu mai e tocmai imbucuratoare", sustine Carol Susan Losh, profesor la Florida State University.

O lista de profesori de peste ocean ii impartasesc opinia, aratindu-se ingrijorati de faptul ca prea multe persoane dau crezare teoriilor numerelor norocoase, horoscopului si chiar venirii extraterestrilor. Problema este ca stiinta falsa vorbeste despre sensul vietii in feluri pe care adevarata invatatura nu o face, mai spune Losh.

Femeile, mai credule

Cei mai creduli dintre americani se dovedesc a fi femeile, care se lasa influentate de zodiac.

Tot ele sint cel mai putin erudite intr-ale stiintei, potrivit cercetarii. Cind vine vorba despre convingerile ca alte civilizatii au pasit pe Terra, specialistii arata cu degetul spre mass-media, televiziune si filme precum „Twilight Zone" sau „Star Trek". Totusi, de la 25% citi erau in 1983, cei care mai cred in E.T. numara anul acesta doar 15%.