Dezbaterea in regim de urgenta a introducerii votului uninominal in legislatia electorala se va discuta astazi in Birourile Permanente reunite, dar se pare ca PSD contesta aceasta posibilitate.

Secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), a declarat ieri ca propunerea PC de dezbatere in regim de urgenta a legii alegerilor parlamentare pentru introducerea sistemului de vot uninominal nu va fi discutata astazi in sedinta Birourilor Permanente ale celor doua Camere. „Problema votului uninominal trebuie discutata in Comisia de Cod Electoral, dar aceasta are alta tema pe ordinea de zi si anume modificarea Ordonantei privind alegerile europarlamentare", a declarat Zgonea. Mai mult, deputatul PSD a declarat pentru „Cotidianul" ca „nu este o treaba usoara adoptarea in regim de urgenta a votului uninomi-nal". Zgonea ne-a precizat ca, „o data cu modificarea legislatiei electorale, mai trebuie modificate inca vreo 10-12 legi, care trebuie sa asigure, pe orizontala, activitatea parlamentarului ales prin vot uninominal. Si toate aceste operatiuni dureaza foarte mult". Pozitia lui Zgonea este in contradictie flagranta cu cea a colegului sau de partid Victor Ponta, care afirmase cu o zi inainte ca inclusiv la nivelul Camerei Deputatilor se poate decide procedura de urgenta.

Si PNL vrea procedura de urgenta

Totusi, astazi, PC va solicita Birourilor reunite sa demareze procedura de urgenta. Ei ii au aliati pe liberali. Ieri, in sedinta BPC al PNL, s-a decis de asemenea ca reprezentantii PNL in conducerea Parlamentului sa voteze pentru procedura de urgenta pentru votul uninominal.

Liderul PNL, premierul Tariceanu, a explicat ca procedura de urgenta este necesara in conditiile in care, pe de o parte, PSD continua procedurile legate de suspendarea presedintelui, care, dupa cum a afirmat Tariceanu, „nu au nici o legatura cu agenda reala in politica Romaniei", iar pe de alta parte, presedintele are „propria ambitie" de a organiza un referendum privind votul uninominal". „Ne-am angajat sa facem alegeri pentru Parlamentul European pe 13 mai. Practic, ambele demersuri pot duce la aminarea alegerilor pentru PE si cred ca nu este o atitudine serioasa din partea clasei politice sa procedam in acest fel".

In BPC al PNL, Tariceanu le-a cerut liberalilor sa impiedice in Parlament cu orice pret orice tentativa de aminare a euroalegerilor.

Alianta a functionat in Camera Camera Deputatilor a decis ieri, la cererea PD si a PNL, sa retrimita la Comisia juridica articolele din proiectul de lege privind referendumul care se refera la demiterea presedintelui Romaniei. Deputatii au luat aceasta decizie la dezbaterea proiectului de lege de modificare a Legii referendumului, trimis spre reexaminare de Basescu. In timpul dezbaterilor, deputatul PD Ioan Oltean a criticat Comisia juridica pentru ca a introdus in proiectul de lege amendamentul referitor la simplificarea procedurii de demitere a presedintelui Romaniei si nu s-a rezumat in a discuta doar textele invocate de Traian Basescu.