Rata inflatiei se va situa in acest an la 4,3%, iar cursul mediu de schimb al monedei nationale este estimat la de 3,40 lei/euro, potrivit variantei preliminare a prognozei de primavara realizata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Rata inflatiei se va situa in acest an la 4,3%, iar cursul mediu de schimb al monedei nationale este estimat la de 3,40 lei/euro, potrivit variantei preliminare a prognozei de primavara realizata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Prognoza pentru rata inflatiei este cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul anticipat de institutie in toamna anului trecut si in intervalul de variatie tintit de BNR. CNP a anticipat in raportul din luna noiembrie a anului trecut ca rata inflatiei va fi in acest an de 4,5%, estimand o rata medie de 5%. Institutia prognozeaza acum un nivel de 4,3%, calculat comparand preturile din decembrie cu cele din luna corespondenta a anului trecut. Conform scenariilor BNR, rata medie a inflatiei se va situa in 2007 la aproximativ 4,3%, tinta de inflatie fiind de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus. Rata inflatiei a fost, la sfarsitul anului trecut, de 4,87%, potrivit Institutului National de Statistica, incadrandu-se pentru prima data in tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa trecerea la regimul de tintire directa a inflatiei, in august 2005.
Cresterea medie anuala a preturilor de consum in 2006 fata de media anului 2005 a fost de 6,6%.
Salariul mediu net pe economie va creste cu 11,8% in acest an, de la 855 lei, la 990 lei (290 euro), peste nivelul de 948 lei estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in noiembrie 2006. In luna ianuarie si ultimul trimestru, salariul net va depasi, in medie, pragul de 1000 lei, potrivit variantei preliminarea a prognozei de primavara a CNP privind evolutia principalilor indicatori economici in acest an. Castigul mediu brut se va plasa la 1330 lei, in urcare cu 16,6% fata de nivelul de 1140 lei inregistrat in 2006. CNP a revizuit, in usoara scadere, estimarea privind rata somajului din acest an, de la 5,3% la 5,2%, anticipand ca numarul somerilor inregistrati va ajunge la sfarsitul lunii decembrie la 460.000. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.