Liderul PNL a depus ieri o solicitare de acces la corespondenta sefului statului cu autoritatile.

Ludovic Orban vrea sa-i citeasca corespondenta lui Basescu cu Guvernul, ministerele, autoritatile si regiile autonome si asta pentru a constata daca exista si alte cazuri in care seful statului a intervenit in favoarea unor companii. In acest sens, vicepresedintele liberal a depus ieri o solicitare la Palatul Cotroceni.

Orban a precizat ca, in baza Legii nr. 544 privind liberul acces la informatii de interes public, a solicitat copii dupa documentele in cauza, cererea fiind depusa la Biroul de petitii. Liberalul sustine ca, initial, a avut probleme pentru ca nu a primit ordin de ingrestrare, insa incidentul a fost rezolvat ulterior. Vicepresedintele PNL a mai spus ca, potrivit legislatiei, Administratia Prezidentiala trebuie sa ii dea raspuns in termen de 10 zile, iar daca solicitarea nu este luata in considerare in decurs de o luna, va actiona in instanta pentru a obtine o hotarire judecatoreasca de acces la documente.

Basescu naste insomnii

Anterior, Orban declarase ca Parchetul General si DNA ar trebui sa se autosesizeze in cazul biletelului prezidential, pentru ca actiunea lui Traian Basescu s-ar situa la limita infractionalitatii.

Orban nu a exclus nici posibilitatea ca liberalii sa isi schimbe pozitia fata de actiunea PSD de suspendare a presedintelui, in noul context.

„Actiunea presedintelui este aproape in zona infractionalitatii, insa nu sint eu in masura sa ma pronunt. Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si DNA ar trebui, obligatoriu, sa se autosesizeze si sa cerceteze cazul pentru a vedea daca nu este vorba despre o infractiune de trafic de influenta. Nu as putea dormi linistit daca as sti ca Romania este condusa de un infractor", a comentat vicepresedintele PNL.