Ministerul Finantelor Publice (MFP) a promis ca va prezenta Comisiei Europene (CE), la inceputul lunii martie, o solutie privind taxa de prima inmatriculare.
Reprezentantii directiei de taxe a Uniunii Europene (DG TAXUD) au avut recent o
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a promis ca va prezenta Comisiei Europene (CE), la inceputul lunii martie, o solutie privind taxa de prima inmatriculare.
Reprezentantii directiei de taxe a Uniunii Europene (DG TAXUD) au avut recent o intalnire de lucru cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, pentru a discuta pe tema taxei de prima inmatriculare. "Dezbaterile au durat in jur de trei ore. La final, s-a stabilit ca autoritatile romane sa formuleze scenarii privind aplicarea taxei auto pe care sa le trimita la Bruxelles la finele lunii februarie - inceputul lunii martie", ne-au declarat surse din cadrul Reprezentantei CE la Bucuresti. Reprezentantii DG TAXUD au reamintit autoritatilor romane cele doua probleme tehnice semnalate de UE in legatura cu taxa auto. Acestea sunt "discriminarea in favoarea cetatenilor romani vizavi de ceilalti cetateni din UE, pentru autovehiculele romanesti second hand neplatindu-se taxa de prima inmatriculare si faptul ca taxa ar trebui sa fie regresiva in functie de vechimea autoturismului", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor transmis in urma discutiilor cu expertii europeni. Ministrul Finantelor a declarat la inceputul acestei luni ca problema taxei este de principiu, nu de valoare. "In prezent, discutia cu reprezentantii Comisei Europene nu este vizavi de nivelul si de dreptul Romaniei de a introduce aceasta taxa, ci vizeaza principiile de taxare uniforma. CE doreste ca aceste principii sa fie respectate", a spus Vladescu la acea vreme. Astfel, problema invocata la Bruxelles este daca aceasta taxa presupune o discriminare privind masinile deja inmatriculate in tara si autoturismele aduse acum in Romania, in conditiile in care autoturismele la mana a doua vandute de cetatenii romani nu sunt in prezent taxate. Pana la modificarea taxelor, acestea vor fi platite la actualele cote. Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an de catre autoritatile de la Bucuresti, care au afirmat ca vor sa limiteze importul de masini poluante, dupa aderarea Romaniei. (Gilda POPA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.