Britney Spears s-a ras in cap. Cea mai aiurea stire de anul acesta face furori la tv, in reviste, pe net. Numarul de cititori a atins recorduri ametitoare. Este campioana neinteresantului si totusi ne face sa suspinam din adincul sufletului pentru ca putem in sfirsit exclama rautacios: „Ce fata are!". Acesta este rolul tabloidalului, acela de a vorbi despre nimic cu un delicios sentiment al placerii vinovate. Birfa mediatica este un oximoron, s-a mai observat, pentru ca birfa presupune secretul, susoteala, adica exact ceea ce media nu ofera. Birfele de acest gen sint nonstiri care pot atrage atentia prin mici efecte secundare. Va asigur ca nu se fac usor.

Cultura lui „Atentie, se intimpla ceva!" isi are deja un contra curent puternic, nu neaparat „tabloidal", pe care l-as defini cu „Atentie, nu s-a intimplat nimic!". Din atitea stiri cu crize, Iran, Irak, biletele, referendumuri, si din neputinta consumatorului de a filtra gravitatea sau importanta fiecarui eveniment rezulta placerea nespusa a nonstirii. Buletinele tabloidale impuse acum 7-8 ani de PRO TV au in centru tocmai acele fapte care nu sint fapte, acele mici scenete de doi bani jucate de reporteri pentru divertismentul publicului, de tip „calul care bea bere". Telespectatorul se amuza de fapt de propria neputinta de a mai evalua gravitatea unor stiri. Tabloidalul este si o renuntare placuta la responsabilitatea de alegere. Telecomanda, rasfoirea, navigarea au etape mari de deriva, de plutire nerationala necesara, nimeni nu poate fi vigilent tot timpul.

Tot vad asociatii protestind din diverse unghiuri fata de tabloidizare, fata de stirile de la ora 5. E un semn de snobism si de neatentie la actul de consum. Eu sint pentru o tabloidizare corecta, nu din aceea cumparata de Gigi Becali in prime-time la PRO TV, pentru stiri alese inteligent care sa imi umple spatiul in care nu vreau sa consum nimic. Vreau o industrie care sa se agite sa-mi produca nonstiri. Pentru ca ratiunea trebuie sa-si aiba somnul ei si pentru ca o astfel de relaxare imi asigura diferenta esentiala dintre important si neimportant. Mi-o si inchipui pe Britney Spears in sedinta cu directorii de imagine stabilind in urma unor discutii tumultoase ca trebuie sa-si ia look de penitenciar si de penitent pentru a-si imblinzi fanii. Mi-ar placea sa vad o astfel de agitatie in zona tabloidala romaneasca. Deocamdata insa, Britney-urile noastre se zbat sa-si gaseasca un sustinator bogat si cam atit.