Regiunea Nord-Est din Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana pe "podiumul saraciei", intr-un top alcatuit in functie de Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, potrivit unui raport publicat ieri de Biroul de Statistica al UE, Eurostat. Potr
Regiunea Nord-Est din Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana pe "podiumul saraciei", intr-un top alcatuit in functie de Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, potrivit unui raport publicat ieri de Biroul de Statistica al UE, Eurostat. Potrivit acestui document, un roman din Moldova se "bucura" de o putere de cumparare de patru ori mai mica decat media calculata pentru cele 27 de state membre UE.
Potrivit raportului Eurostat, PIB pe locuitor in regiunea Nord-Est - formata din judetele Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Bacau si Neamt - se situa, in 2004, la 24% din media Uniunii Europene extinse la 27 de state, fiind cea mai saraca zona din comunitatea europeana. Din punct de vedere valoric, PIB pe locuitor in regiunea Nord-Est a fost de 5070 euro, in timp ce media europeana se plasa la 21.503 euro. Din datele furnizate de Comisia Antisaracie rezulta ca, in Moldova, 23 de romani din 100 sunt saraci, in conditiile in care, la nivel national, rata saraciei in prima jumatate a anului 2005 era de 14,5%. Studiul Eurostat mai situeaza alte inca sase zone din Romania in "top 15" al celor mai sarace regiuni din UE. Astfel, Regiunea Sud Muntenia se situa tot pe unul dintre ultimele locuri, cu 28% din medie, urmata de Sud-Vest Oltenia (29%), Sud-Est (31%), Nord-Vest (33%), Centru (35%) si Vest (39%).
Romanii muncesc pe bani putini
Cei mai bogati romani, potrivit studiului Eurostat, sunt locuitorii zonei Bucuresti - Ilfov, cu un PIB pe locuitor, dupa paritatea puterii de cumparare, de 13.862 euro, respectiv 64,5% din media UE. Acestia se situeaza la nivel similar locuitorilor din regiunile Sicilia din Italia, Centro din Portugalia sau Extremadura din Spania. Alaturi de regiunile din Romania (7 regiuni), in topul saraciei, se mai regasesc zone din Bulgaria (5) si Polonia (3). Romania se afla pe penultimul loc in clasamentul pe tari, cu o medie de 34%, peste Bulgaria, care era la 33%. In clasamentul celor mai bogate regiuni, primele locuri sunt ocupate de Londra, cu 303% fata de media UE, urmata de zone din Luxemburg (251%) si Belgia (248%).Valorile prezentate de Eurostat sunt calculate in functie de standardele puterii de cumparare. Acest indicator masoara puterea de cumparare printr-o unitate artificiala, pentru a putea determina nivelul de trai dintr-un anumit stat excluzand influentele valutare.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.