La o baza militara din Texas au loc o serie de experimente care, daca vor da rezultatele scontate, ar putea revolutiona in scurt timp medicina. Medicii spun ca folosind o pudra fina, obtinuta din vezica urinara a porcului, incearca sa obtina crest
La o baza militara din Texas au loc o serie de experimente care, daca vor da rezultatele scontate, ar putea revolutiona in scurt timp medicina. Medicii spun ca folosind o pudra fina, obtinuta din vezica urinara a porcului, incearca sa obtina cresterea unor portiuni ale degetelor pierdute de catre veteranii razboiului din Irak.
Oamenii de stiinta care experimenteaza aceasta procedura spun ca "pudra" activeaza un proces biologic uman, aflat in stare latenta, care determina accelerarea vindecarii si regenerarea tesuturilor. "Fetusii sunt capabili sa regenereze orice. Daca aceste semnale exista, cum am putea face sa le reactivam?", spune Stephen Badylak, cercetator in cadrul Institutului pentru Medicina Regenerativa din cadrul Universitatii Pittsburgh.
David Baer, manager in cadrul unitatii militare respective, spune ca oamenii de stiinta nu se asteapta la rezultate iesite din comun, cum ar fi cresterea integrala a unui deget. "Ne-ar placea sa vedem si oasele regenerandu-se, dar totusi nu ne asteptam la asa ceva. Speram ca, in cel mai fericit caz, sa vedem crescand ceva mai mult de un centimetru de tesut, cu vase de sange si nervi, astfel incat soldatii sa poata apuca diverse obiecte cu degetele respective", mai spune Baer.
Expertii mai spun ca (re)cresterea are implicatii mult mai importante decat cele de natura estetica. Pentru cei care si-au pierdut mai toate degetele, in urma unor accidente cum ar fi exploziile sau incendiile, spalatul pe dinti sau deschiderea nasturilor sunt lucruri imposibil de realizat. Viata lor se va schimba cu siguranta radical in momentul in care va fi posibila cresterea, chiar si cresterea unor "degete" de 1-2 cm. La acest experiment vor participa, intr-o prima faza, intre cinci si zece fosti soldati care si-au pierdut toate degetele. Pe cioturile acestora va fi realizata cate o incizie pe care va fi aplicata pudra de trei ori pe saptamana.
Acest experiment nu reprezinta insa chiar o premiera absoluta. Lee Spievack (foto), un vanzator din Cincinnati, a ramas fara o bucata din degetul mijlociul, de la mana dreapta, in urma unui accident de munca. El a beneficiat insa de un avantaj major - fratele sau, Alan, fost chirurg la Harvard, este fondatorul companiei ACell Inc., care a realizat extractul din vezica porcului. Acesta l-a convins sa nu accepte un transplant de piele si sa incerce "elixirul" creat de el. Scepticii spuneau ca exista o problema majora: varsta inaintata a lui Lee Spievack, 68 de ani. Lee a inceput insa tratamentul recomandat de fratele sau, aplicand pudra o data la doua zile. Dupa patru luni, degetul sau si-a recapatat lungimea si forma initiale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.