Romania detine sapte dintre cele 15 regiuni cele mai sarace ale UE. Cea mai bogata regiune din Uniune este Londra.

Comisia Europeana a publicat ieri cifrele comparative privind produsul intern brut pe cap de locuitor al regiunilor din Uniunea Europeana, pe anul 2004, in functie de puterea de cumparare. In Europa celor 27 de state membre, cel mai prost o duce o regiune romaneasca: nord-estul Romaniei, care a obtinut doar 24% din media europeana. La polul opus se afla Londra, cu o medie de 303% din PIB-ul european. Cele 15 regiuni cel mai prost situate la capitolul PIB pe cap de locuitor apartin Bulgariei, Poloniei si Romaniei. Dupa regiunea de nord-est a Romaniei, in topul saraciei urmeaza trei regiuni bulgaresti (cu 26% din PIB-ul european pe cap de locuitor), iar apoi Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia, cu 28, respectiv 29% din PIB-ul UE pe cap de locuitor.

Saraci, dar cu ajutoare

Situarea sub 75% din media PIB-ului european pe cap de locuitor a asigurat pentru toate regiunile Romaniei, mai putin pentru Bucuresti, acordarea nivelului maxim de ajutoare regionale pentru perioada 2007-2013. Dintre cele 70 de regiuni europene cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana, 15 se afla in Polonia, cite opt in Romania si Grecia, cite sase in Bulgaria si Ungaria.

Buricul Londrei, cel mai bogat

La capitolul cei mai avuti europeni, dupa locuitorii Londrei urmeaza cei din Luxemburg, cu 251% din media PIB, si cei din regiunea Bruxelles, cu 248%. PIB pe cap de locuitor de peste 125% au 46 de regiuni europene, in cea mai mare parte din vestul Europei. Din noile state, doar Cehia si Slovacia reusesc sa aiba cite o astfel de regiune bogata.