Bugetul Uniunii Europene (UE) este unul care se intinde pe sapte ani. Astfel, actualul buget, construit pe perioada 2007-2013, este in cunatum de aproape 866 miliarde de euro. Bugetul pentru 2007 se ridica la 126,5 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1,08% din venitul national brut (VNB) al Comunitatii si o crestere cu 5% fata de bugetul 2006. Banii Uniunii provin, cea mai mare parte (69%), dintr-o rata uniforma aplicata PIB-ului fiecarei tari membre. O alta parte (15%) reprezinta un procent uniform din TVA aplicat fiecarei tari, 15% - din taxe vamale, agricole etc, 1% - din sume ramase necheltuite in anii trecuti si contributii ale personalului UE. In primii sapte ani, Romania trebuie sa "verse" la bugetul UE suma de 8,1 miliarde de euro.
Pentru "Cresterea economica si ocuparea fortei de munca" este alocata suma de 54,9 miliarde euro, destinata direct activitatilor vitale pentru Agenda Lisabona, prin intermediul unor programe precum "Competitivitate si inovare", "Retelele transeuropene pentru transport si energie" etc. Noul Fond european de adaptare la globalizare va oferi un sprijin suplimentar de pana la 500 milioane euro pe an pentru lucratorii afectati de globalizare. Angajamentele pentru Fondurile Structurale si de Coeziune se majoreaza cu 14,8% si se ridica la 45,5 miliarde euro.
Conservarea si gestionarea resurselor naturale ale Uniunii continua sa primeasca un sprijin semnificativ. Angajamentele pentru dezvoltarea rurala vor creste pana la 12,4 miliarde euro (plus 3%), iar sprijinul pentru politica de mediu va creste cu 17,9%. Cheltuielile agricole si ajutoarele directe raman relativ stabile, la 42,7 miliarde euro, cea mai mare suma alocata de UE. Un total de 6,8 miliarde euro (plus 4,5%) este alocat din bugetul 2007 pentru a acoperi politicile de preaderare, de vecinatate, de cooperare pentru dezvoltare, de ajutor umanitar, democratia si drepturile omului, politica externa si de securitate comuna si Instrumentul de stabilitate.
Bugetul 2007 va finanta lansarea unei noi generatii de programe necesare pentru realizarea unui spatiu european de libertate, securitate si justitie, mai ales in ceea ce priveste drepturile fundamentale si justitia, securitatea si protectia libertatilor, solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratoare. Angajamentele cresc cu 12,8%, ridicandu-se la 623,8 milioane euro.
Pe tema Cetatenie, pentru 2007, 623,2 milioane euro sunt destinati imbunatatirii sectorului "Sanatate si protectia consumatorului", programelor de promovare a culturii si diversitatii europene si actiunilor de comunicare.
Cresterea de la rubrica Administratie (plus 5,1%, la 6,9 miliarde euro) se poate explica in mare parte prin evolutia numarului de posturi, prin evolutia nevoilor legate de extindere.
Rubrica referitoare la "Compensatii" prevede suma de 444,6 milioane euro pentru a contribui la imbunatatirea trezoreriei in bugetele nationale ale statelor aderente (Facilitatea de trezorerie) si pentru a finanta actiunile de control la noile frontiere externe ale UE (Facilitatea Schengen), asa cum s-a stabilit in timpul negocierilor de aderare cu Bulgaria si Romania.