A dovedit un talent exceptional in arta de a-si aroga succesele fara a-si asuma vreodata si esecurile. Acestea erau, intotdeauna, provocate de "altii" - taranistii, PSD-ul, "grupurile de interese". Acum, dupa doi ani petrecuti la Cotroceni, presedint
A dovedit un talent exceptional in arta de a-si aroga succesele fara a-si asuma vreodata si esecurile. Acestea erau, intotdeauna, provocate de "altii" - taranistii, PSD-ul, "grupurile de interese". Acum, dupa doi ani petrecuti la Cotroceni, presedintele se declara in opozitie cu intreaga clasa politica. Ca si cand nu ar fi el insusi un veteran al acesteia.
Discursul lui Traian Basescu din fata Parlamentului Romaniei a fost suta la suta corect. Presedintele nu a exagerat deloc. Atata doar ca acuzele lansate la adresa celorlalti sunt la fel de valabile si in cazul sau. Am crezut o clipa ca seful statului se pregateste sa-si faca autocritica atunci cand a adus vorba despre RAAPPS si despre demnitarii care uita sa-si paraseasca locuintele de protocol dupa ce nu mai sunt in functii. Basescu a procedat exact la fel cand a plecat din fruntea Ministerului Transporturilor. Ca sa nu mai vorbim despre contractele fermecatoarei Elena Udrea cu aceeasi "magica" institutie... Sau despre casa din strada Mihaileanu, pe care fostul primar general al Capitalei si-a acordat-o singur, cumparand-o apoi de la stat la un pret derizoriu, desi mai avea in proprietate un alt imobil. Aceste detalii par sa se fi sters, insa, cu desavarsire din memoria extrem de selectiva a presedintelui nostru. Care infiereaza cu dezinvoltura "blocajele informationale" intre institutiile statului, desi singurele documentate pana acum l-au vizat pe premierul Tariceanu si par orchestrate de la Cotroceni.
Cat despre "grupurile de interese", Traian Basescu are din nou dreptate: mafia e transpartinica! O demonstreaza, de pilda, devalizarea SNCFR, petrecuta in timpul guvernarii PSD, sub patronajul lui Miron Mitrea. Prin licitatii trucate si costuri fantezist supraevaluate, sute de milioane de euro de la buget au ajuns in buzunarele "baietilor destepti". Cu binecuvantarea directorului SNCFR, Mihai Necolaiciuc, dispus sa cumpere suruburi la astronomicul pret de 1,5 milioane de lei bucata sau costume de scafandru in valoare de multe mii de euro. Membru PD, Necolaiciuc fusese promovat de Traian Basescu si uns la sefia Cailor Ferate de Anca Boagiu. A trecut apoi la PSD si a dat niste tunuri care intrec in tupeu povestea cusuta cu ata alba a "matusii Tamara". Astazi este cautat cu mandat international. Nici despre banii furati nu s-a mai auzit nimic, desi - teoretic - ar fi fost usor de identificat. Si de recuperat. O mare parte din ei au alimentat conturile lui Dumitru Bucsaru, unul dintre principalii beneficiari ai contractelor oneroase. Acelasi Bucsaru care, in aprilie 2005, i se plangea presedintelui Basescu, intr-un memoriu, ca mai are de incasat un rest de plata de la societatea de stat la a carei jefuire contribuise cu sarg. Si si-a primit omul banii, dupa interventia prompta a noului ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre.
Pozand in justitiar neprihanit, Traian Basescu imi aminteste de Ion Iliescu, presedintele "sarac si cinstit". Care infiera "capitalismul de cumetrie" cu aceeasi hotarare cu care succesorul sau de la Cotroceni se razboieste azi cu "grupurile de interese". Demagogia e la fel de gretoasa. Dar are, se pare, aceeasi priza la mase. Acelasi electorat vibreaza frenetic la sarmul proletar al conducatorului providential, sorbindu-i vorbele, dar ignorandu-i faptele si anturajul. Un electorat mult mai numeros, mai stabil si mai credul decat cel care, in 2004, l-a adus la putere - la mustata - pe Traian Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.