Cu un PER egal cu 10, actiunile TEL sint printre cele mai atractive din ringul bursier.

Cine nu a cumparat actiuni in luna iunie 2006 in cadrul ofertei publice (IPO) Transelectrica si regreta acest lucru o poate face acum de pe bursa si poate obtine cam acelasi profit. Si asta pentru ca dupa anuntarea datelor preliminare pe anul 2006, la Transelectrica, indicele PER este egal cu cel de la IPO, adica cu 10.

PER se calculeaza ca un raport intre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor respective. Astfel, indicele exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (adica pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent. Desigur, valoarea este teoretica - nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor. Cu cit indicele este mai mic (iar perioada de recuperare este mai redusa), cu atit este mai bine pentru investitori. Concluzia este evidenta - cu cit perioada de recuperare a unei investitii este mai redusa, cu atit investitia este mai eficienta.

„Transelectrica are in prezent unul dintre cele mai reduse PER-uri. Drept urmare, pe termen mediu si lung ne asteptam ca pretul actiunii sa creasca. Pe termen scurt e posibil sa asistam la mici corectii, mai ales ca actiunea a tot crescut in aceste zile", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Cit a fost TEL la IPO

Oferta publica la Transelectrica s-a derulat in perioada 14-28 iunie 2006, iar pe 14 iunie, compania a scos la vinzare peste 7,32 milioane de actiuni, pretul de vinzare pe actiune fiind de 16,8 lei. La acea data, indicele PER la Transelectrica era egal cu 9,7.Potrivit datelor companiei, pe transa investitorilor mari au fost inregistrate 141 de subscrieri, pentru 36,91 milioane de actiuni, in valoare totala de peste 620,09 milioane de lei. Nivelul de suprasubscriere a fost de 839%. Pe transa investitorilor mici au fost inregistrate 4.720 de subscrieri, pentru 10,47 milioane de actiuni, in valoare de 175,98 milioane de lei, iar nivelul de suprasubscriere a fost de 357%. Pe total, nivelul de suprasubscriere a fost de 646%. Cum in ultima zi de tranzactionare, 16 februarie 2007, o actiune Transelectrica era egala cu 43 RON, rezulta ca fata de pretul de la IPO cresterea pe TEL este in acest moment de 156%.

Cum este acum

Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica a obtinut in anul 2006 un profit net de 280,76 milioane de lei, in crestere de peste trei ori fata de anul anterior (82,37 milioane de lei). Profitul brut a fost de 331,86 milioane de lei, pe fondul unor venituri totale de 2,6 miliarde de lei si al unor cheltuieli totale de 2,27 miliarde de lei, iar cifra de afaceri neta s-a situat la 2,45 miliarde de lei, in crestere cu peste 43% fata de 2005.