SUA si Israelul au cazut de acord sa respinga orice guvern palestinian care nu intruneste conditiile stabilite de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu. Anuntul a fost facut, ieri, de premierul israelian Ehud Olmert, inainatea intrevederii avute cu secr
SUA si Israelul au cazut de acord sa respinga orice guvern palestinian care nu intruneste conditiile stabilite de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu. Anuntul a fost facut, ieri, de premierul israelian Ehud Olmert, inainatea intrevederii avute cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, informeaza CNN. Miscarea Hamas, aflata in fruntea Guvernului, si gruparea Fatah, condusa de Mahmud Abbas, au semnat la 8 februarie, la Mecca, un acord privind formarea unui Cabinet de uniune nationala, dupa mai multe saptamani de violente sangeroase si impas politic. Acordul de la Mecca nu prevede explicit recunoasterea statului evreu si se limiteaza la a preciza ca noul Guvern se va angaja sa "respecte" acordurile incheiate de catre Organizatia de Eliberare a Palestinei cu Israelul.
In ce priveste reuniunea tripartita de azi, Rice va incerca sa le propuna liderilor Abbas si Olmert discutarea contururilor unui viitor stat palestinian, subiect care nu a mai fost evocat de la reuniunea celor doua parti de la Camp David, din 2000, in cadrul careia au esuat negocierile. Rice a sosit sambata in Israel, iar ieri a avut intrevederi separate cu Ehud Olmert si cu Mahmud Abbas. Anterior, oficialul american a efectuat o vizita surpriza in Irak, unde a discutat cu oficialii de la Bagdad pe marginea securitatii din aceasta tara. In pofida tonului optimist al discutiei, ieri capitala irakiana a fost zguduita de exploziile a doua masini capcana, soldate cu cel putin 56 de morti si peste 100 de raniti (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.