Marcile scumpe transmit mesaje diferite, asa incit firea pasionala a unui Ferrari nu are nimic in comun cu spiritul conservator al unui Bentley, arata „Forbes".

Brandul, culoarea, designul si, nu in ultimul rind, pretul unei masini spun multe despre personalitatea celui de la volan. Chiar si in categoria masinilor de lux exista diferente semnificative intre soferii unei marci sau ai alteia, afirma revista „Forbes". Fapt stiut prea bine si de companiile auto, care se folosesc de asa-zisele „psihografice" pentru a ghici dorintele si valorile cumparatorilor.

Lexus pentru sexagenari

Profilul clientilor este atit de bine cunoscut incit Honda Motor poate sa afirme ca cei care conduc un Accord prefera sa faca frecvent curat in garaj. Daca o persoana da 60.000 de dolari pe o masina Lexus LS cu gindul ca asta ii va aduce sex-appeal, ei bine, acel cumparator se insala amarnic. Profilul clientilor acestei marci este total opus: persoane sexagenare, care tin la familie si la regulile de politete. Cu totul altfel stau soferii de Ferrari. Simtindu-se ca la Formula 1, soferii atractivului bolid cauta senzatii tari si sint pasionati de tehnologie, inventii si design. Si, fireste, au ceva din temperamentul pasional al italienilor.

In cautare de aventuri nationale

La rindul ei, compania General Motors (GM) vorbeste despre cumparatorii unui Chevrolet Corvette ca despre niste persoane „agresive, sigure pe sine si in cautare de aventuri". Doar ca tot acest entuziasm este impachetat intr-o poleiala nationalista. Corvette „reprezinta libertatea si tot ceea ce este mai bun in America", spune Travis Parman, purtator de cuvint al GM, citat de „Forbes". Fidelitatea fata de marca masinii de lux poate fi si ea un indiciu pentru temperamentul clientului. Comparatia dintre Bentley si Rolls-Royce este edificatoare. Desi ambele branduri se pot lauda cu vehicule trainice si rapide, cumparatorii difera radical. Astfel, soferii unui Bentley sint foarte conservatori si considera masina o mostenire de familie. De altfel, 80% dintre vehiculele cumparate de-a lungul timpului mai sint inca in trafic. Pe de cealalta parte, soferul unui Rolls-Royce este schimbator si hotaraste pe loc sa investeasca intr-o masina de lux. In plus, el doreste sa fie vazut, admirat si invidiat.