Desi au trecut mai bine de 30 de ani de cind a obtinut prima nota maxima din istoria gimnasticii, Nadia Comaneci ramine sportiva din Romania cu cea mai mare notorietate in afara granitelor tarii. Ultima confirmare o reprezinta prezenta fostei gimnaste pe primul loc in ierarhia initiata de ziarul australian „Sunday Herald Sun". Si asta la numai doua luni dupa ce cititorii cotidianului spaniol „El Mundo Deportivo" au desemnat-o drept cea mai buna sportiva a secolului trecut, inaintea tenismenelor Martina Navratilova si Steffi Graf.

„Sportivele au iesit din umbra barbatilor. Pionierele s-au luptat cu atitudini sexiste si cu lipsa de suport pentru a pava drumul campioanelor de astazi. Care credeti ca este cea mai mare dintre acestea?", isi intreaba ziarul de la Antipozi cititorii. Alaturi de Nadia, printre numele mentionate de publicatia australiana se numara Ellen MacArthur, Cathy Freeman, Dawn Fraser, Kelly Holmes, Marion Jones, Martina Navratilova, Steffi Graf, Florence Griffith-Jones sau Annita Sorenstam.

Chiar daca are ca „adversare" nume mari ale sportului, zeita de la Montreal conduce detasat, ea numarind ieri 504 din totalul de 721 de voturi. Pe „podium" se mai afla Dawn Fraser (35 de voturi) si Martina Navratilova (25). „Inainte de Montreal se spunea ca nimeni nu e perfect. Dar iata ca a aparut Nadia", isi justifica o cititoare din Malaiezia votul. „Nadia a fost nu numai perfecta, ci si longeviva intr-un sport atit de dificil. A inventat elemente la paralele care si astazi sint extrem de dificil de executat", adauga o alta cititoare. Chiar daca nu apar printre favoritele celor de la „Sunday Herald Sun", Gabriela Szabo si Iolanda Balas Sotter se numara la rindul lor printre preferintele participantilor la sondaj. (R.M.)