Fermierii care practica agricultura ecologica ar putea accesa fonduri UE de circa 260 de milioane euro, in perioada 2007-2013, pentru finantarea investitiilor in suprafetele agricole, informeaza Mediafax. "Agricultura ecologica va fi sprijinita prin
Fermierii care practica agricultura ecologica ar putea accesa fonduri UE de circa 260 de milioane euro, in perioada 2007-2013, pentru finantarea investitiilor in suprafetele agricole, informeaza Mediafax. "Agricultura ecologica va fi sprijinita prin masura de agromediu din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala si estimam ca acestui segment ii vor fi alocate fonduri de circa 260 de milioane euro, reprezentand 40% din suma totala a masurii, de 660 de milioane euro. Aceasta suma trebuie insa aprobata de Comisa Europeana, odata cu aprobarea planului", a declarat directorul adjunct al Directiei Generale de Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii, Liliana Vasile. Fermierii care practica agricultura ecologica vor beneficia si de un sistem de plati compensatorii, pe hectar, in functie de tipul de cultura. Potrivit acesteia, cuantumul platilor nu a fost inca stabilit, insa nu va putea depasi plafoanele maxime impuse de Uniunea Europeana, de 600 euro pe hectar la culturile anuale si 900 euro pe hectar la culturile perene. Agricultura ecologica are in prezent o cota de piata de sub1%, potrivit firmelor de profil, insa domeniul devine din ce in ce mai atractiv pentru fermieri. Produsele agroalimentare ecologice obtinute in Romania sau importate trebuie sa aiba inscriptionata pe eticheta sigla "ae". Aceasta are rolul de a identifica produsele agricole si alimentare care sunt certificate in agricultura ecologica de un organism de inspectie si certificare acreditat de MAPDR. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.