Agentii economici si institutiile de stat care au peste 50 de angajati au obligatia ca minim 4% din numarul salariatilor sa fie persoane cu handicap. Aceasta prevedere este inclusa in Legea 448/2006 intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si este ob
Agentii economici si institutiile de stat care au peste 50 de angajati au obligatia ca minim 4% din numarul salariatilor sa fie persoane cu handicap. Aceasta prevedere este inclusa in Legea 448/2006 intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si este obligatorie de la aceasta data. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap, Silviu Didilescu, ne-a declarat ca "verificarea si sanctionarea angajatorilor vor incepe de la data in care normele de aplicare ale legii vor fi aprobate. In prezent lucram la aceste norme si cel tarziu marti vor intra in circuitul de avizare". Controalele vor fi facute de inspectorii de la ANPH impreuna cu cei de la Inspectia Muncii, iar in cazul in care se constata nerespectarea acestei prevederi amenzile vor fi intre 3.000 si 6.000 de lei. Didilescu a precizat ca, potrivit prevederilor legale, in cazul in care agentii economici nu angajeaza persoane cu handicap vor trebui sa plateasca statului 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare persoana cu handicap pe care ar fi trebuit s-o angajeze. O alta posibilitate, pentru a se achita de aceasta obligatie, ar fi ca firmele sa cumpere servicii sau produse de la o unitate protejata. Unitatile protejate sunt unitati economice unde lucreaza peste 50% persoane cu handicap. Presedintele ANPH ne-a mai spus ca, pe site-ul Autoritatii sunt afisate unitatile protejate de unde angajatorii pot achizitiona produse.
Mentionam ca Legea 448/2006 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.1006 din 18 decembrie 2006 iar normele metodologice urmeaza sa fie elaborate in 60 de zile de la aparitia legii in MO.
Corina SCARLAT


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.