In sedinta Biroului Permanent al Camerei de astazi vor exista mai multe propuneri privind adoptarea pe cale legislativa a votului uninominal.

Victor Ponta (foto) va propune astazi in Camera Deputatilor dezbaterea in regim de urgenta a propunerii legislative a PSD privind introducerea votului uninominal. „Proiectul nostru se afla la Camera, fiind respins in 2005 de catre Senat. Daca intra in dezbateri in procedura de urgenta, el poate fi lucrat marti si miercuri fie la Comisia de Cod electoral, fie la Comisia juridica, iar lunea viitoare poate intra in plenul Camerei. In maximum zece zile putem trimite legea la promulgare", ne-a declarat ieri Ponta. Proiectul PSD prevede votul uninominal in doua tururi de scrutin, cel utilizat si pentru alegerea primarilor.

Strategia PSD privind adoptarea in regim de urgenta a legii mai are un scop, si anume diluarea intentiei lui Traian Basescu privind consultarea populatiei pe aceasta tema si chiar redirectionarea votului popular in favoarea PSD. Acest aspect reiese tot din afirmatiile lui Ponta. „Presedintele Romaniei poate sa convoace referendumul privind votul uninominal si in cazul in care legea este adoptata. Se va vedea atunci practic daca populatia este de acord sau nu cu proiectul nostru".

PD: Procedura de urgenta, imposibila

Seful deputatilor PD, Cristian Radulescu, sustine ca procedura de urgenta nu poate fi pusa in practica. „In momentul de fata exista deja o hotarire a Parlamentului, ca toate legile care tin de adoptarea votului uninominal sa fie introduse in Comisia de Cod electoral. La vremea respectiva nu s-a cerut procedura de urgenta si acum nu mai poate fi schimbata procedura".