Cind ne luam dupa promotii, cei mai multi dintre noi le prefera pe cele cu mai multa cantitate la acelasi pret.

Romanii manifesta cea mai importanta adeziune la promotiile care presupun oferta de cantitate mare la acelasi pret (26%), potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piata IMR&C Group. Acestea sint urmate de promotiile de reducere de pret (22%) si de cele cu premii instant (23%). In topul promotiilor preferate urmeaza concursurile (13%), promotiile de tip „aduni si cistigi" (8%) si cupoanele din ziare si reviste (3%).

Virsta promotiilor

Schimbarea de atitudine fata de promotii se produce insa atunci cind sint luate in calcul virsta si trasaturile de comportament. Astfel, cei sub 25 de ani sint atrasi mai mult de promotiile care includ premii instant (acesta este tipul de promotie specific pentru acest grup) si de cele care presupun trimiterea unor coduri prin SMS (aproape dublu fata de celelalte categorii de virsta).

Totodata, in functie de caracteristicile de comportament, „egoistii" sint cei care prefera tot premiile instant, dar si cele prin care se ofera reducere de pret. Codurile prin SMS sint preferate si de cei increzatori in fortele proprii.

Temperamentul si promotiile

Cei din categoria 26-35 de ani sint mai degraba atrasi de cupoanele din reviste, dar acest tip de atragere a consumatorului nu difera prea mult de restul promotiilor preferate de acestia. Traditionalistii sint si ei interesati cu preponderenta tot de astfel de promotii.

Cei din categoria 36-45 de ani, dar si familistii, prefera, potrivit studiului, tipul de promotie prin care se ofera cantitate mare la acelasi pret. De asemenea, familistii, precum si persoanele dinamice prefera acest tip de promotie.

Reducerea de pret este preferata de consumatorii in virsta (46-55 de ani), precum si de catre cei traditionalisti, familisti si de cei care sint increzatori in fortele proprii.

Studiul de tip interviu fata in fata cu raspuns unic a fost realizat in decembrie 2006 de compania independenta de cercetare full-service IMR&C Group pe un esantion reprezentativ de 1.500 de respondenti din clasa medie, cu virsta cuprinsa intre 18-55 ani, locuitori in orase de peste 70.000 de locuitori, barbati si femei cu un venit de peste 200 de euro/capita.

Mai multe cupoane Din categoria promotiilor mai fac parte cupoanele. Acestea sint folosite de companiile producatoare de bunuri de larg consum pentru a-si promova produsele in supermarketuri si hipermarketuri. Potrivit lui Tudor Fulea, General Manager Cupon Pro, prima agentie de cuponing din Romania, in jur de 80% dintre cumparatorii prezenti in magazine au folosit in 2006 cupoanele cu reduceri. „Rata de utilizare este in continua crestere, estimarile pentru 2007 ajungind pina la 90%", mai spune Fulea.