Hotaririle administratiei locale in care se descopera interese personale ale consilierilor vor fi anulate, sustine un proiect al MAI.

Alesii locali si rudele acestora nu vor mai putea beneficia de avantajele functiilor pe care le ocupa, a afirmat simbata, la Galati, secretarul de stat Mircea Nicu Toader, care a adus in discutie o propunere a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de modificare a Legii 215 a administratiei publice locale.

Potrivit lui Toader, proiectul de modificare a Legii administratiei face referire la restringerea drepturilor alesilor locali (primari, consilieri locali, presedinti de consiliu judetean sau membri ai consiliilor judetene) in cazul in care unii dintre acestia au un interes patrimonial. „Am facut o propunere ca hotaririle de consiliu local sau judetean in care primarul sau consilierul are interes patrimonial pina la gradul al doilea de rudenie si in care acestia au votat sa fie anulate pur si simplu. Initial, am vrut sa mergem pina la gradul al patrulea, dar ne-am gindit ca la tara e mai problematic, unde varul primarului poate suferi fara nici o vina. Asa ca vom propune numai pina la rudele gen frate si sora", a declarat secretarul de stat MAI.

Pina acum „se abtineau" de la vot

Fara sa dea exemple, oficialul guvernamental a afirmat ca „avantajele personale" obtinute de alesi nu pot fi sanctionate, consecintele juridice prevazute de actuala legislatie fiind „insignifiante". Proiectul va fi trimis Parlamentului in maximum o luna. „De fapt, in lege este o prevedere care spune ca la sedintele de consiliu, cind ai un interes patrimonial, te abtii. Nu au nici o valore din punct de vedere juridic, pentru ca n-am vazut nici un consilier care sa nu-si obtina vreun avantaj", a afirmat Toader.

Exemple in Bucuresti

Numai in Bucuresti, in ultimii doi ani, alesii locali - membri ai Consiliilor Locale de sector sau ai Consiliului General - au obtinut diverse avantaje in urma unor hotariri de consiliu. Consilierul general (PNL) Florin Bumbas a obtinut - in iunie 2005 - un teren pe bulevardul Maresal Averescu, in sectorul 1 al Capitalei, in baza unei hotariri a CGMB votate in sedinta „de indata". Acest tip de sedinta, potrivit legii, are loc numai in caz de necesitate sau de calamitate naturala. De asemenea, mai multi consilieri locali ai sectorului 6 se regaseau pe listele cu repartitii de locuinte in ansamblul „Constantin Brancusi" construit de ANL, liste care au fost adoptate in sedinte ale Consiliului Local sector 6 de la inceputul anului 2006.