Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Bellu, l-a rugat pe demisionar sa asigure interimatul pina la Europenele din martie.

Doar un an si noua luni a rezistat Ilie Floroiu la cirma Federatiei Romane de Atletism. Dupa mai multe tentative de a demisiona, asupra carora a revenit de fiecare data, presedintele atletismului romanesc este decis: „Dupa Europenele de sala de la inceputul lunii martie, ma intorc la clubul Farul. Sint hotarit si nu ma mai poate intoarce nimeni din drum. Sigur, am mai avut intentia asta de citeva ori si am revenit. Acum va asigur ca este altceva: chiar voi demisiona. L-am informat despre asta si pe presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Bellu. Vin acasa la mine, pentru ca aici lumea ma respecta", a declarat Ilie Floroiu.

Pumnul in gura

Sedinta Consiliului Federal de saptamina trecuta, in care s-a luat in discutie schimbarea locului de cantonament al Mariei Cioncan, a fost picatura care a umplut paharul lui Ilie Floroiu. In incercarea sa de a afla adevarul de la antrenorul Stefan Bergszaszy, presedintele FRA s-a trezit pus la colt de directorul tehnic Constantin Mihail. „Mi s-a pus pumnul in gura, nu s-a vrut sa aflu daca exista vreo persoana in federatie care sa fi stiut de schimbarea locului de cantonament al Mariei Cioncan. Au existat discutii in Consiliul Federal care m-au pus intr-o situatie delicata. Am dorit sa lamurim o situatie care punea sub semnul intrebarii moralitatea federatiei, dar nu am fost lasat. Atunci

mi-am spus ca nu mai am ce cauta aici. Nu am observat in Consiliul Federal nici o persoana apropiata. Nici macar una", a mai spus presedintele FRA.

Oamenii n-au fost ai presedintelui

Daca in tentativele anterioare a revenit de fiecare data cu gindul de a nu-i dezamagi pe cei care l-au votat, de aceasta data seful atletismului romanesc este hotarit: nimeni si nimic nu-l va mai intoarce din drum. „Regret ca ii voi dezamagi pe cei care si-au pus sperantele in mine, dar ei trebuie sa inteleaga ca eu sint cel care imi desfasor zilnic activitatea cu oamenii din federatie. Cind am venit aici am crezut ca vom merge pe linia conturata de mine, dar nu a fost asa. Constructia mea se pare ca nu este compatibila cu structura federatiei. Era la indemina noastra sa facem treaba. Nu stiu daca am fost sapat pe la spate, este posibil si asta. Cert este ca nu intotdeauna am avut aceeasi linie cu cei din federatie. Am facut compromisuri pentru ca totul sa fie bine. Fac orice, pina la sacrificiu, dar nu-mi plac umilintele. Problema numarul 1 in Federatia Romana de Atletism este mentalitatea, si nu banii, cu acestia ne-am descurcat", a mai spus Floroiu, decis sa dea cartile pe fata in viitorul apropiat. "Voi spune mai multe in curind. Nu cred ca plecarea mea nu va afecta pe nimeni. Floroiu a fost si el un meteorit, care a stralucit si apoi a disparut. Cine vine dupa mine nu ma mai intereseaza. Consiliul Federal va decide. Eu stiu insa ca imi voi face treaba bine pina in ultima zi de munca la federatie", a afirmat Floroiu.

Doar patru bronzuri In mandatul lui Ilie Floroiu, atletismul romanesc a cucerit numai patru medalii, toate de bronz, la cele mai importante intreceri de seniori. Astfel, in august 2005, la Mondialele in aer liber de la Helsinki, doar Marian Oprea (triplusalt) si Constantina Dita Tomescu (maraton) au salvat „onoarea" presedintelui. Dupa esecul de la Europenele indoor de la Moscova, din 2006, cind nici un atlet roman nu a reusit sa urce pe podium, la concursul continental in aer liber de la Göteborg, atletismul a adus alte doua bronzuri prin Marian Oprea si Nicoleta Grasu (aruncarea discului). „Nu caut scuze si imi asum intreaga responsabilitate pentru rezultate. Daca stam insa si analizam, am nimerit si prost la cirma atletismului romanesc. A fost un schimb de generatii, la care s-au adaugat si numeroase accidentari ale unor favoriti la medalie. Eu consider ca am reusit sa fac ceva de cind am fost ales presedinte, dar nu destul. Rezultatele se vor vedea insa peste citiva ani", a spus Floroiu.