"Dupa Stana Anghelescu, Elena Udrea si Theodor Stolojan, inca un consilier din echipa presedintelui Traian Basescu este implicat intr-o afacere scandaloasa", afirma presedintele GIP, Mugur Ciuvica, intr-un comunicat de presa difuzat ieri. Este vorba
"Dupa Stana Anghelescu, Elena Udrea si Theodor Stolojan, inca un consilier din echipa presedintelui Traian Basescu este implicat intr-o afacere scandaloasa", afirma presedintele GIP, Mugur Ciuvica, intr-un comunicat de presa difuzat ieri. Este vorba despre Bogdan Chiritoiu, consilier de stat in cadrul Departamentului politici economice si sociale al Administratiei Prezidentiale, care, potrivit lui Ciuvica, a primit in iulie 2005, 100.000 de euro nerambursabili prin programul SAPARD. "Singurul lucru prin care s-a remarcat Bogdan Chiritoiu de la numirea sa la Administratia Prezidentiala in ianuarie 2005 a fost primirea delegatilor RAFO la Cotroceni. Afacerile lui Bogdan Chiritoiu au mers insa foarte bine din momentul in care a ajuns demnitar la Presedintia Romaniei. In luna iulie 2005, la cateva luni dupa numirea lui Bogdan Chiritoiu la Cotroceni, firma acestuia, BMC Consultant SRL, a primit o finantare nerambursabila de 100.000 de euro prin programul SAPARD. Consilierul lui Basescu a folosit acesti bani pentru a-si construi o pensiune turistica la Bran", noteaza seful GIP.
La fel ca fostii
Ciuvica remarca faptul ca accesul la fondurile europene a devenit "una dintre preocuparile principale" ale presedintelui Basescu, acesta atacand insistent oamenii politici beneficiari ai banilor nerambursabili. "Discursurile lui Traian Basescu referitoare la cheltuirea fondurilor europene sunt pura demagogie menita sa ascunda afacerile oneroase ale propriilor consilieri", sustine, in context, liderul GIP. Ciuvica aminteste ca Traian Basescu a ajuns la putere atacand vehement practica politicienilor pesedisti de a-si insusi fonduri europene, iar Theodor Stolojan - cel care l-a adus la Cotroceni pe Chiritoiu - i-a tinut isonul. Acum, consilierul de la Cotroceni face exact ceea ce condamna pe vremea cand nu era demnitar, se arata in comunicatul GIP. Ciuvica spune ca "daca si-ar lua cat de putin in serios propriile afirmatii, presedintele Basescu ar trebui sa sesizeze DNA ca, <<prin palnia ingusta a relatiilor dintre baietii destepti si politicieni>>, fondurile europene nerambursabile au ajuns la Presedintie". In replica, Chiritoiu a precizat ca finantarile SAPARD nu se dau in urma unui concurs sau a unei selectii, ci proiectele trebuie sa indeplineasca anumite criterii. "Meseria mea tine de domeniul consultantei financiare pentru fonduri europene. Firma BMC este o firma de consultanta care a intocmit proiectul pentru finantarea unei pensiuni agroturistice la Bran", a spus Chiritoiu, conform Mediafax. El a mentionat ca pensiunea nu a fost finalizata, constructia urmand sa se incheie in acest an. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.