In timp ce opozitia cere tot mai insistent demiterea ministrului Justitiei, Monica Macovei, presedintele PD, Emil Boc, a cerut doua zile la rind, simbata si duminica, reluarea votului in cazul motiunii anti-Macovei, dar si sustinere pentru ministrul Justitiei din partea Coalitiei.

— Camelia Jula, Simona Maties

„Partidul Democrat solicita reluarea votului la motiunea Macovei si demisia senatorului PRM Dan Claudiu Tanasescu. Daca un cetatean de rind baga doua buletine de vot in urna, merge in puscarie. Daca un senator voteaza de doua ori intr-un proces judiciar care are implicatii nationale si care tin de destinul Romaniei, este simpla vedeta tv si nimic mai mult", a sustinut liderul democrat, aducind aminte de faptul ca senatorul PRM a votat de doua ori pentru motiunea anti-Macovei. Mai mult, Boc cere ca partidele membre ale Coalitiei de guvernamint sa prezinte o declaratie publica de sustinere a ministrului Justitiei. „De ce aceasta solicitare? Pentru ca UE sa aiba certitudinea ca Romania nu a abandonat lupta impotriva coruptiei si ca reformele demarate de ministrul Justitiei, si aflate intr-un stadiu avansat, sint ireversibile", a explicat Boc. Despre PC, Boc sustine ca stie de ce doreste inlaturarea ministrului Macovei. „PC a reusit performanta colosala ca toti ministrii pe care i-a desemnat in Guvern sa fie anchetati penal. Asa se explica problema acestei formatiuni cu Monica Macovei". In schimb, liderului PSD, Mircea Geoana, i-a cerut sa-si asculte colegii din PES, cu trimitere catre Susanne Kastner, vicepresedintele Bundestagului.

Sustinere europeana pentru Macovei

Intr-o declaratie acordata „Deutsche Welle", Susanne Kastner condamna votul de neincredere acordat de senatorii romani ministrului Justitiei, Monica Macovei. „Semnalul transmis UE de catre Senatul Romaniei ar putea activa, in ultima clipa, in iunie 2007, clauzele de salvgardare, ceea ce ar lipsi poporul roman de importante fonduri europene necesare, de pilda, investitiilor in infrastructura", a aratat Kastner. Ea spune ca luptele din Coalitia guvernamentala nu sint numai ridicole, ci si daunatoare. Si europarlamentarul conservator Markus Ferber s-a declarat „dezamagit" de motiunea anti-Macovei. Comisarul european Leonard Orban afirma insa, intr-un interviu pentru NewsIn, ca oficialii CE vor evalua progresele Romaniei in Justitie, si nu activitatea ministrului Macovei. Cu toate acestea, potrivit unor surse citate de site-ul EUexpands, comentariile pozitive ale comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, despre ministrul roman Monica Macovei sint considerate inadecvate in cadrul Comisiei.