Se cauta date suplimentare
"E greu sa fixam o data, sa dam termene Curtii Constitutionale, dar cred ca, cel mai tarziu, se va ajunge la suspendarea presedintelui in cursul lunii aprilie", a precizat Serban Nicolae. "Comisia Watergate", c
Se cauta date suplimentare
"E greu sa fixam o data, sa dam termene Curtii Constitutionale, dar cred ca, cel mai tarziu, se va ajunge la suspendarea presedintelui in cursul lunii aprilie", a precizat Serban Nicolae. "Comisia Watergate", care si-ar putea desfasura activitatea pe un termen de 30 zile (potrivit lui Serban Nicolae) sau doua saptamani (conform lui Mircea Geoana) ar trebui sa dezbata solicitarea de suspendare a presedintelui Basescu si va putea completa "cu date suplimentare" sesizarea depusa initial de social-democrati. Serban Nicolae a explicat necesitatea acestei comisii prin faptul ca trebuie analizate si cazurile de incalcare a Constitutiei aparute ulterior depunerii sesizarii PSD. El a dat exemplul "muteniei" presedintelui in ceea ce priveste asa-zisul referendum din Tinutul Secuiesc pentru obtinerea autonomiei pe criterii etnice. Senatorul PSD a mai spus ca, daca aceasta comisie nu va fi infiintata, sesizarea depusa de social-democrati in vederea suspendarii presedintelui va fi trimisa de Birourile Permanente ale Parlamentului direct la Curtea Constitutionala.
Al treilea bilet, regretul PSD
"Comisia va dura maxim doua saptamani, ea va aduce probe suplimentare care vor fi trimise si acestea Curtii Constitutionale si vom demonstra la modul cel mai clar ca avem de a face cu Traian Basescu, intaiul corupt al tarii. Geoana si-a manifestat regretul ca PSD a finalizat documentul de sesizare a Curtii fara sa fi inclus si rezolutia trimisa de seful statului fostului ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre. "Presedintele Romaniei, daca va fi chemat, va trebui sa vina si, sub juramant, va trebui sa spuna cand l-a sunat pe domnul Dobre, cand a intervenit doamna Udrea sau domnul Cocos, cand a fost domnul Stolojan la ALRO. Dupa asta, comisia, sub juramant, il cheama pe domnul Stolojan si-i spune: <<Domnul Stolojan, ati fost in birou la domnul Seres intr-o discutie cu directorul general de la Hidroelectrica si ati invocat cumva memorandumul semnat de presedintele Basescu>>", a aratat Geoana.
Boc gata sa renunte la diploma de jurist
Liderul PD, Emil Boc, este gata sa isi depuna diploma de jurist daca avizul Curtii Constitutionale va fi favorabil la decizia de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie, informeaza Mediafax. "Imi depun diploma si nu ma mai recunosc ca jurist. Ma declar agronom daca pe asemenea motivatie a PSD se aproba suspendarea. Sunt atat de penibile acele argumentatii, incat orice jurist isi poate da seama ca niciodata o Curte Constitutionala nu poate retine asemenea lucruri", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Emil Boc. El a precizat ca are incredere in juristii Curtii Constitutionale, dincolo de afilierea politica partizana a unora. "Este institutia menita sa apere Constitutia, gardianul Constitutiei. Nu cred ca se poate interpreta Constitutia intr-o alta maniera decat cea scrisa in textul ei. Am incredere in oamenii de drept, dincolo de oamenii politici care sunt la Curtea Constitutionala", a mai spus liderul democrat.
Principiul simetriei
Mircea Geoana a sustinut ca PD ar trebui sa-si retraga imediat observatiile la Curtea Constitutionala in ceea ce priveste Legea referendumului pentru ca, aplicand principiul simetriei, daca Parlamentul ar trebui dizolvat pentru ca electoratul nu valideaza suspendarea presedintelui, atunci si presedintele ar trebui sa isi dea demisia daca electoratul nu valideaza referendumul privind votul uninominal. Liderul PSD a aratat, astfel, ca referendumul pentru introducerea votului uninominal nu va trece, intrucat, in acest moment, nu exista noua milioane de romani care sa voteze "pentru". Geoana a facut, in acest context, un apel la PD sa se prezinte saptamana viitoare in Parlament pentru a decide, impreuna cu celelalte partide, care este formula de vot uninominal agreata, dintre cele cinci proiecte de lege depuse.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.