Reactia celor care sustin legalizarea casatoriei intre homosexuali in Romania nu a intirziat sa apara dupa anuntarea initiativei de a modifica Constitutia.

„Asociatia ACCEPT considera ca orice persoana, indiferent de orientarea sexuala, are dreptul la casatorie si la accesarea tuturor drepturilor care decurg de aici: cele legate de asigurarile sociale, facilitatile fiscale, mosteniri, probleme de sanatate etc. De asemenea, sustinem introducerea in legislatia romaneasca a parteneriatului civil, forma juridica recent recunoscuta in mai multe state din lume, prin care cuplurile stabile necasatorite beneficiaza de drepturile echivalente unei casatorii. Nu consideram ca este necesara o modificare a Constitutiei in acest sens, ci a Codului familiei sau introducerea unei legislatii independente de acesta, care sa reglementeze parteneriatul civil. Opinia noastra este ca semnatarii isi exercita dreptul constitutional si acela de a propune modificari ale Constitutiei. Speram ca Parlamentul Romaniei va trata aceasta problema din perspectiva accesului oricarui cetatean roman, indiferent de orientarea sexuala, la drepturile si libertatile omului si ca va avea o viziune moderna, adaptata vremurilor in care traim, in contextul in care mai multe state din Europa Occidentala au introdus in legislatiile nationale recunoasterea drepturilor cuplurilor de acelasi sex", remarca Florentina Bocioc, director executiv al ACCEPT.

Modelul olandez vs modelul albanez

Cuplurile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transexuali) din Europa pot fi inregistrate ca parteneriate civile in tari ca Andorra, Austria, Belgia, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Ungaria, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Suedia si, cel mai recent, Italia. Parteneriatul civil implica o procedura de inregistrare pentru cuplurile de acelasi sex sau de sex diferit, care permite accesul la o serie de drepturi si de responsabilitati ce decurg din decizia lor de a trai impreuna. State ca Belgia, Olanda, Spania sau Canada recunosc dreptul la casatorie al cuplurilor de acelasi sex, ceea ce inseamna ca drepturile si obligatiile precum si regimul juridic al casatoriei sint aceleasi pentru cuplurile hetero si homosexuale. Dreptul la parteneriat civil nu exista, in ceea ce priveste comunitatea LGBT, in Albania, Azerbaidjan, Bulgaria, Cipru si in Grecia.