De post sunt scutiti numai copiii, lauzele, bolnavii, dar si cei aflati in situatii deosebite. In prima si ultima saptamana din Postul Mare trebuie sa postim cu deosebita evlavie. Postul este renuntarea de buna voie la ceva care ne este ingaduit, est
De post sunt scutiti numai copiii, lauzele, bolnavii, dar si cei aflati in situatii deosebite. In prima si ultima saptamana din Postul Mare trebuie sa postim cu deosebita evlavie. Postul este renuntarea de buna voie la ceva care ne este ingaduit, este o jertfa, izvorata din iubirea si respectul pe care il avem fata de Dumnezeu. Mai este si un mijloc de desavarsire, de infranare a poftelor trupesti, ca un semn vazut al stradaniei noastre spre asemanarea cu Dumnezeu si cu ingerii, care n-au nevoie de hrana. Postul foloseste atat trupului cat si sufletului, deoarece intareste si pastreaza sanatatea trupeasca iar sufletul se curateste de toate gandurile rele. Mantuitorul insusi a postit 40 de zile in pustie, inainte de inceperea propovaduirii Evangheliei. El ne-a invatat cum trebuie sa postim, spunandu-ne ca diavolul poate fi izgonit doar cu post si rugaciune. De asemenea, au postit Sfintii Apostoli si ucenicii lor, ei fiind cei care au randuit postul pentru toti crestinii.
Pentru cei care doresc sa tina un post mai drastic exista cateva reguli. Zilele randuite pentru ajunare (abtinere totala de la mancare si bautura) sunt luni si marti (in prima saptamana a Postului) si luni, marti, miercuri, vineri si sambata (in ultima saptamana, numita si a Patimilor). In aceste zile, cei care sunt mai neputinciosi pot consuma paine si apa. In zilele de miercuri din Post se ajuneaza pana seara, cand se consuma paine si legume fierte, fara untdelemn. Prin post ne purificam trupeste dar mai ales sufleteste pregatindu-ne astfel pentru Invierea Domnului Iisus Hristos. Spre sfarsitul Postului trebuie sa ne spovedim si apoi daca primim dezlegare din partea parintelui duhovnic sa primim Sfanta Impartasanie. Este importanta starea de spirit pe care trebuie s-o avem in aceasta perioada. Gandurile bune trebuie sa predomine si trebuie sa ne abtinem de la violente verbale sau fizice. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.