Campioana Romaniei este aproape eliminata din Cupa UEFA, dupa ce Gigi Becali a investit in transferuri sub un milion de euro, in conditiile in care participarea in Champions League i-a adus aproape zece milioane.

Ascuns dupa laudele primite ca urmare a calificarii echipei in grupele Ligii Campionilor, Gigi Becali a crezut ca poate merge cu Steaua la cacealma in Cupa UEFA. Cu investitii minime, el a incercat sa scoata profit maxim, iar ce a iesit s-a vazut joi seara, cind FC Sevilla a ridiculizat in Ghencea campioana Romaniei. Iti trebuie mult curaj sa crezi si sa spui ca Petre Marin poate juca finala competitiei in detrimentul lui Daniel Alves sau ca Vali Badea se poate compara cu Kanoute. Andaluzii au jucat fara jumatate dintre titularii obisnuiti si au invins cu 2-0, rezolvind deja calificarea in optimi, chiar daca mai sint citiva naivi care cred in miracole. Unul dintre ei este Victoras Iacob, care parca a vazut alt meci: „Nu trebuie sa fim dezamagiti, mai este un meci. Chiar daca este greu, ne jucam sansa pina la capat. Probabil ca atit s-a putut azi, dar nu cred ca am facut un joc slab. Din punctul meu de vedere, Sevilla nu a facut un meci deosebit. Diferenta nu este imposibil de remontat. Arbitrajul ne-a defavorizat la multe faze, dar nu vreau sa dau vina pe el". Cam la fel gindesc Vali Badea si Banel Nicolita, iar Ovidiu Petre a recunoscut ca golul Stelei din minutul 36 a fost corect anulat, el impingindu-si adversarul inainte de a lovi mingea cu capul.

Jucatorii, atacati de conducatori

De la tribuna oficiala, Steaua a parut o echipa de catastrofe. Gigi Becali a parasit stadionul cu cinci minute inainte de finalul partidei si nu a fost in stare sa faca o declaratie coerenta, el bolborosind in drum spre masina: „Nici un fotbal... Nu-mi trebuie nimic... La revedere. Nu jucam nimic, nu construim nimic. Turca". Managerul general Mihai Stoica a fost si el foarte realist: „Nu cred ca mai sint sanse de calificare. FC Sevilla a demonstrat ca este mult superioara noua, si faptul ca am jucat ultimul meci oficial la inceputul lui decembrie a marit probabil distanta. Din pacate am intilnit echipa care acum citeva luni a spulberat-o pe Barcelona. Mai mult nu am putut. Citeodata conteaza si maniera in care pierzi si trebuie sa recunoastem ca noi am fost depasiti la toate capitolele. Daca nu am recunoaste, nu am face decit sa ne legam inca o caramida de glezna. Atit putem in momentul de fata, si sistemul competitional ne da putin inapoi".

Presa iberica ne desfiinteaza

Desi ne-au fost net superiori, spaniolii au avut declaratii politicoase, starea reala de lucruri fiind reflectata in presa spaniola aparuta ieri. Dincolo de aprecierea ca accesul spaniolilor in optimi e deja asigurat, publicatia „ABC" a scris: „Mijlocasii Sevillei (in realitate toate liniile) au fost superiori Stelei, care nu a demonstrat nimic. Dominati de la inceput pina la sfirsit, romanii nu au avut balonul niciodata si nici macar nu au dispus de optiuni pe contraatac. Dupa golul lui Poulsen sa spui ca Steaua a rectionat este prea mult. FC Sevilla, cu mai multa tehnica si calitate, a continuat sa atace si sa atace, cu Alves intrind ca un cutit prin toate partile si fara ca Steaua sa incerce sa rupa jocul adversarei". Cosmarul Stelei se va incheia joia viitoare, dupa jocul retur, programat de la ora 21.45, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan".

Romania, depasita de Spania in clasamentul UEFA Fara nici o victorie in aceasta saptamina de cupe europene, Romania a cedat Spaniei primul loc detinut in acest sezon in clasamentul coeficientilor UEFA. Diferenta de puncte este infima, dar ea se va mari saptamina viitoare, cind se reia si Liga Campionilor, unde ibericii mai sint reprezentati de trei echipe. De asemenea, este foarte probabil sa fim depasiti si de Anglia, ce mai are sapte formatii dintre cele opt care au pornit initial prin cupele europene in acest sezon. In clasamentul coeficientilor pe ultimii cinci ani, Romania ocupa locul 7, insa se indeparteaza din ce in ce mai mult de locul 6, cel care permite inscrierea a trei echipe in editia din 2008-2009 a Ligii Campionilor, dintre care doua direct in faza grupelor, iar alte trei formatii in Cupa UEFA. (V.D.)