Generatia „serioasa" numai la Realitatea TV. Elena Cordoneanu si Andrei Diamandi, Meteo, si Dan Radu Stanescu, Politica Externa.

Virsta Stanescu: O problema. Din fericire, nu neaparat insurmontabila. O realitate.

Diamandi: O stare de spirit, fara indoiala. Care te poate purta prin marile laboratoare europene, peste mari si tari, spre universitatile care proiecteaza pentru NASA De exemplu, in decursul anilor, am ajuns laUniversitatea din Dartmouth, unde am lucrat la primul proiect romanesc finantat de NATO. Tema proiectului este: supravegherea inundatiilor prin satelit.

Cordoneanu: Virsta este o masura a gradului de instruire si a nivelului de cunostinte acumulate, precum si a abilitatii de a transmite celorlalti aceste cunostinte.

Expunerea

Stanescu: Aici totul a pornit de la o intimplare. Era o stire-bomba: Fidel Castro suferise o operatie urgenta si se retrasese de pe scena politica. „De ce scriu pe fuga un material sec?", le-am spus colegilor mei. „Mai bine ies pe post si povestesc." Subiectul mi-era cunoscut, mai mult, l-am vazut pe Castro cu ochii mei.

Diamandi: Din curiozitate. La inceput a fost: „Pot sa o fac?". Nu este chiar acelasi lucru sa intelegi evolutia vremii si sa o comunici celor pentru care in ambele cazuri lucrezi: publicul. Din laboratorul de Vreme in Studioul de Vreme. Si invers. Benefic in ambele sensuri.

Cordoneanu: Nu ma expun pe Realitatea TV, ci expun. Si expun pentru ca sint convinsa ca am multe de spus. Realitatea TV face ceea ce nu face nici o televiziune in Romania: fundamenteaza informatia meteorologica transmisa pe experienta si cunostintele specialistilor.

Ce aduceti nou?

Stanescu: Ei, Doamne, cine poate avea pretentia ca aduce tot timpul ceva nou? Ca externist, ma avantajeaza fluxul stirilor. De altfel, sper ca nu uitati ca in engleza la stiri se spune „news" si in franceza „nouvelles". Ele constituie noul. Un oarecare background, destul de solid, imi e de mare ajutor. In plus, desi nu cred ca da prea bine intr-o gazeta de un haz imens, sper ca aduc un plus de gravitate, atunci cind se simte nevoia.

Diamandi: Nici o zi nu seamana cu alta, din punct de vedere meteorologic. Si, surprinzator, a functionat si in sens invers: am descoperit ca prezentator ca publicul este cu mult mai interesat de vreme si chiar de mecanismele ei decit stiam ca meteorolog. Aceasta este o veste buna, putem sa facem pasul urmator: sa vorbim despre incalzirea globala si despre rolul comunitatii in stoparea evolutiei sale.

Cordoneanu: Aduc informatiimeteorologice complexe intro forma usor de inteles. Lipsa de informare in domeniu creeaza impresia ca lucrurile sint simple si ca toata lumea se pricepe, mai putin meteorologii. Meteorologia si meteorologii sint adesea subiecte de glume. Vreau sa schimb acest lucru.