Guvernul Marii Britanii va cheltui 30 milioane de lire sterline pentru ca 1.200 de angajati ai Consiliilor Locale sa mearga pe teren si sa verifice daca in locurile publice se respecta interdictia privind fumatul.

Functionarii sint acum pregatiti pentru noul rol pe care-l vor avea, acela de a se asigura ca restaurantele, barurile, cafenelele, magazinele si cluburile de noapte vor respecta interdictiile privind fumatul ce intra in vigoare la 1 iulie. Toti cei care vor fi prinsi fumind in locuri interzise vor plati amenzi, pe loc, pina la 50 de lire, iar patronii localurilor risca amenzi de pina la 2.500 lire.

„Detectorii de fum" vor avea voie sa circule incognito si sa fotografieze sau sa-i filmeze pe cei surprinsi „in flagrant delict", pentru a avea dovezi in acest sens. Ideea cu functionarii publici a venit pentru a evita folosirea politistilor care au alte treburi mai bune de facut. Actiunea este insa vazuta de asociatiile din domeniu ca o risipa a banilor publici, pentru ca oricum fumatorii se vor conforma si vor respecta noile reguli. (S.M.)