Clasa politica este repetenta la capitolul promovarea intereselor natiunii!

Ceea ce incearca acum adversarii lui Basescu, de a legifera rapid un simulacru de proiect sau ordonanta privind votul uninominal, tocmai pentru a bloca referendumul lansat de presedinte pe aceasta tema, seamana exact cu cazul unor inculpati ce au legat o piatra de gitul unei persoane dupa care au aruncat-o in lac. Acuzatii din aceasta pilda vor sa se suspende procesul lor, pretinzind ca vor dezlega rapid piatra de la gitul victimei decedate, iar aceasta ar putea fi adusa la suprafata. Nu mai conteaza, in opinia lor, ca victima a fost nevinovata, ca nu le-a facut nici un rau, dimpotriva, a asistat practic neputincioasa la toate faradelegile lor.

Merita acesti inculpati sa fie iertati doar pentru ca, siliti sa dea socoteala, se angajeaza sa dezlege piatra care l-a dus la fund pe bietul om?

Inchipuiti-va ca victima careia i s-a legat piatra de git este Romania, iar „calaii" sint acesti parlamentari, ce si-au facut toate mendrele promovind tot felul de legi, dar numai in interesul castei lor.

Alain

Tariceanu are dreptate. De unde, pina mai ieri, toata lumea era inflamata cu posibilele tentative de aminare a alegerilor pentru PE, vine acum Basescu si pune umarul la actiunile PSD de aminare a acestora. Pe linga problema principala, alegerea candidatilor pentru PE, a aparut problema pasionala a votului uninominal. Sa spunem ca se va realiza un decalaj intre cele doua. Dar cheltuielile vor fi imense. Si pentru referendum sint aceleasi cheltuieli ca pentru alegerile normale. Peste ele vine si referendumul PSD pentru demiterea presedintelui. Pentru Guvern este o catastrofa. Tot programul pentru 2007 se duce de ripa.

Legea electorala pentru adoptarea votului uninominal se putea rezolva in Parlament. Basescu, unul dintre adversarii inversunati ai votului uninominal, putea da verde celor de la PD sa sprijine adoptarea unei astfel de legi. Mai ales ca exista variantele PNL, PSD si PC! Dar iesirea lui Basescu nu urmareste votul uninominal in sine, urmareste doar bulversarea guvernarii, o razbunare fata de Tariceanu. Mic om a mai ajuns.

Toti sint de acord cu votul uninominal. Care varianta se va alege, o vor hotari parlamentarii. Nu este exclus ca Basescu sa formuleze intrebarea pentru referendum in asa fel incit sa fie ales un anume tip de vot uninominal! Sa plateasca polite unor formatiuni politice. Sa devina un antidemocrat. Umoral cum este, nu este exclus ca initiativa lui sa depaseasca zona institutionala doar pentru a arata ca el poate conduce cu poporul! Dar astea vor fi ultimele lui zvircoliri.

Tema votului uninominal produce deja brambureala scontata. Nimeni nu mai are ochi pentru adevaratele probleme ale acestui Guvern. Toti vor la circ!

Cepeca

Pun pariu ca „biletelul" e o intoxicare venita chiar de la Basescu (e absolut inofensiv - Presedintia a mai trimis mii de astfel de rezolutii -, si nu numai Presedintia, ci toate institutiile care au primit petitii a caror rezolvare nu tinea de competenta lor) pentru a readuce in discutie (prin comparatie) biletelul lui Tariceanu (pe care presa l-a ingropat).

A spune ca rezolutia data de Basescu este coruptie sau trafic de influenta inseamna implicit a recunoaste ca biletelul lui Tariceanu cu atit mai mult este coruptie si trafic de influenta.

Bleen24

Ma bucur de initiativa de mobilizare a celor care s-au saturat de mizeria din tara si care vor sa schimbe ceva. Dar asa cum este timpul sa ne aratam sustinerea pentru cei care lupta impotriva „sistemului ticalosit", oricare ar fi acesta si orice reprezentanti ar avea, tot asa cred ca este timpul sa incepem si o actiune pe termen mai lung. Este bine stiut ca actiunile celor care doresc sa foloseasca puterea in scop propriu se bazeaza pe nestiinta si nepasarea, in ultima instanta pe lipsa de educatie a maselor. In orice tara, persoanele aflate la putere (sau o parte dintre ele) isi doresc puterea politica doar pentru a servi interesele economice proprii sau ale altora. Depinde doar de societatea din tara respectiva, daca reuseste sa isi impuna vointa in asa fel incit sa beneficieze la maximum de rezultatele actului guvernarii. La noi, situatia este grava: poporul este nepasator si aceasta stare de nepasare este din cauza lipsei de educatie (vedeti doar relatia dintre mediul de viata/nivel de educatie si voturi exprimate). Este greu sa iti propui sa ridici nivelul de viata, dar este mult mai simplu sa reusesti sa ridici nivelul de educatie. Multi dintre cei de pe acest forum sau care doar citesc articolul acesta sau altele asemanatoare si isi exprima revolta au studii superioare ori lucreaza in sistemul educational. Am mai incercat acum ceva vreme sa transmit ideea aceasta, dar am fost prea putini si poate nici nu am stiut cum sa ne organizam. Acum, vazind numarul mare de comentarii si dorinta de actiune, revin: pe linga sprijinul pentru dna Monica Macovei, credeti ca se poate face ceva pentru ca, pe termen lung, sa avem o societate educata, care poate lua decizii politice? Sistemul educational este la pamint, este necesara o reforma, de la dl Hardau nu putem astepta nimic, dar daca noi nu facem nimic si doar stam pe margine, semnind petitii, discutind pe forumuri etc., nu avem sanse. Vom fi coplesiti de fani Gigi Becali si de prost gust. E termen lung ce imi doresc eu, ani si decenii, dar undeva trebuie inceput. Trebuie sa existe un grup de oameni care sa faca lobby, care sa exercite presiuni, care sa actioneze in consens in aceasta directie. Pare realizabil? Daca da, sinteti dispusi sa lucrati? Au pornit mai multe actiuni in acest domeniu: Ad-Astra, Forum Academic, NEC etc. Ar trebui cumva actionat unitar.

Batranul

Monica Macovei e pe cale sa fie invinsa de o dubla inertie. Inertia clasei politice si a sistemului de justitie. Inertii similare cu cele din educatie, sistemul medical, administratie si de prin alte parti. Inertia pare in natura lucrurilor. Inertia sistemului e rezultanta inertiilor individuale. Rezulta blocarea reformei. Pentru ca reforma, prin definitie, este schimbare, miscare. Inertia actioneaza inevitabil in sens contrar.

Scepticus

Aberant. Daca Parlamentul ar fi infailibil, as mai zice, dar in cazul de fata nu problema competentei dnei Macovei este cea care face Parlamentul sa ii retraga sustinerea, ci faptul ca ea promoveaza niste legi ce dau in interesele parlamentarilor. Si de aceea trebuie sustinuta dna Macovei, nu parlamentarii imbecili care au impresia ca „ales al poporului" are o conotatie religioasa, nicidecum laica.

Noe_Ciomschi