Liberalul Daniel Chitoiu, presedintele interimar al ANAF, acuza Garda Financiara de abuzuri si interese, la fel cum facea ministrul Finantelor anul trecut la aceeasi data.

Comisarii Garzii Financiare interpreteaza in mod abuziv legislatia, iar pregatirea profesionala a reprezentantilor institutiei „lasa de dorit", a declarat ieri Daniel Chitoiu, presedintele interimar al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), la raportul anual al Garzii Financiare.

„Primesc sesizari la adresa aparatului Garzii Financiare din teritoriu ca se fac controale repetate la unii agenti economici, iar altii sint protejati. Actiunile de control trebuie planificate pe baza informatiilor obtinute si realizate la firmele susceptibile de evaziune fiscala. Comisarii interpreteaza in mod abuziv legislatia", a afirmat liberalul Chitoiu, fara a da insa exemple. In replica, seful Garzii Financiare, Adrian Cucu, a spus ca in cadrul institutiei nu a fost inregistrat nici un caz de coruptie.

Vocea ministrului

Potrivit sefului ANAF, circa 80% din incasarile Garzii Financiare provin din amenzi acordate pentru contraventii legate de incalcarea Legii contabilitatii, pe cind rolul Garzii este descoperirea daunelor fiscale si a evaziunii din domeniul produselor accizabile - petrol, tutun, alcool. Seful de azi al Fiscului pare a repeta ce spunea ministrul liberal al Finantelor, Sebastian Vla-descu, tot pe 16 februarie, dar anul trecut, la precedentul raport al Garzii. „Imaginea Garzii Financiare in fata publicului si in fata contribuabilului nu este cea mai buna. Oamenii ne considera corupti, incapabili, neprofesionisti, o organizatie inchisa", spunea Vladescu.

Chitoiu se afla la conducerea interimara a ANAF in urma demiterii de catre premier a fostului presedinte Sebastian Bodu, sustinut de democrati, in ianuarie. Democratii, carora le revine sefia ANAF, au nominalizat o noua persoana, cu care premierul a fost de acord, dar numirea oficiala a acesteia treneaza.

Amenzi

Comisariatul central al Garzii Financiare a realizat anul trecut circa 70% din incasarile totale ale institutiei, in timp ce activitatea reprezentantilor din teritoriu a contribuit cu doar 30% la rezultatele institutiei, a mai spus Chitoiu. Garda Financiara a incasat anul trecut aproape 152 de milioane de lei, cea mai mare parte din amenzi, in crestere cu 14% fata de nivelul din 2005.