Aproximativ 12 operatori de telefonie mobila isi impart aceasta piata caracterizata printr-o puternica concurenta, unde preturile la servicii scad continuu, in fiecare luna fiind inregistrati intre 6,5 si 7 milioane de noi abonati.
In acest rit
Aproximativ 12 operatori de telefonie mobila isi impart aceasta piata caracterizata printr-o puternica concurenta, unde preturile la servicii scad continuu, in fiecare luna fiind inregistrati intre 6,5 si 7 milioane de noi abonati.
In acest ritm, guvernul estimeaza sa atinga nivelul de 500 de milioane de abonati pana in 2010, intr-o tara aflata in plina crestere economica si demografica.
In 1996 in India nu erau decat zece milioane de abonati iar in 2004 acest numar crescuse pana la 48 de milioane, conform asociatiei indiene a operatorilor de telefonie mobila.
India inregistreaza momentan peste 150 de milioane de telefoane mobile, un nivel inferior Chinei (unde sunt 400 de milioane) sau Rusiei (peste 150 milioane), gigantul asiatic, a carui populatie atinge 1,1 miliarde de persoane, prezentand un potential substantial de crestere.
Vodafone a preluat la sfarsitul saptamanii trecute controlul grupului Hutchinson Essar, al treilea operator de telefonie din India, achizitinand participatia de 67% detinuta de Hutchinson Whampoa.
Hutchinson Essar controleaza aproximativ 16,4% din piata indiana. Grupul britanic nu va putea depasi plafonul de 74% din Hutchinson Essar, acest plafon fiind unul fix, la care trebuie sa se limiteze companiile straine ce investesc in grupurile de telefonie din India.
Vodafone este deja prezent pe piata din India, detinand o participatie de 10% din principalul operator indian de telefonie mobila, Bharti Airtel, cota ce va fi redusa pana la 4,4%. Bharti Airtel ocupa 30% din piata indiana, in fata companiei publice BSNL, care ocupa circa 25% din piata.
Bharti Airtel planuieste sa investeasca aproximativ patru miliarde de dolari in cursul anilor fiscali 2006 - 2007 si 2007 - 2008, mai ales in ceea ce priveste retelele mobile din regiunile rurale ale Indiei, care reprezinta doua treimi din zonele cele mai populate din India.
O alta companie, Reliance Communications, care dorea deasemenea sa achizitioneze grupul Hutchinson Essar, va investi 2,5 miliarde dolari in perioada 2007-2008 in infrastructura pentru telefonia mobila.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.