La Bucuresti, Sfantul Sinod al BOR a decis, recent, infiintarea unei Comisii de studiu pentru cercetarea situatiei Bisericii Ortodoxe Romane in perioada regimului comunist. In acelasi timp, autoritatile de la Praga au dat unda verde unei noi operatiu
La Bucuresti, Sfantul Sinod al BOR a decis, recent, infiintarea unei Comisii de studiu pentru cercetarea situatiei Bisericii Ortodoxe Romane in perioada regimului comunist. In acelasi timp, autoritatile de la Praga au dat unda verde unei noi operatiuni, intitulate "Trecut deschis", menita sa faciliteze accesul populatiei la imensele arhive ale politiei secrete din perioada comunista.
Atat in Cehia cat si in Slovacia, demersul privind trecutul bisericii catolice poate fi considerat o ancheta istorica globala, si nu o verificare a trecutului preotilor si a demnitarilor, asa cum biserica poloneza, afectata de numeroase scandaluri privind trecutul patat al unor prelati, intentioneaza sa o faca prin intermediul unei comisii speciale. Creat la inceputul saptamanii de Conferinta episcopilor slovaci, "Consiliul pentru interpretarea istoriei bisericesti", format din istorici, este de a lamuri si interpreta istoria bisericii. De asemenea, in Cehia, un grup de lucru format din istorici va studia legaturile bisericii cu regimul comunist si cu politia sa secreta. Miercuri, ministrul ceh de Interne, Ivan Langer, a anuntat si demararea operatiunii "Trecut deschis", prin care se doreste centralizarea arhivelor aflate in prezent in trei departamente (contraspionaj, informatii civile si informatii militare), pentru a le reorganiza, declasifica, digitaliza si, ulterior, a le publica pe Internet. "Trecut deschis", a precizat oficialul de la Praga, are un triplu scop: cunoasterea faptelor, intelegerea trecutului si incercarea de a intoarce pagina trecutului. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.