Rusia s-ar putea retrage unilateral din Tratatul privind Fortele Nucleare cu Raza Intermediara (Tratatul INF), a avertizat, ieri, seful Statului Major rus, generalul Iuri Baluievski, precizand ca aceasta mutare este conditionata insa de evolutia plan
Rusia s-ar putea retrage unilateral din Tratatul privind Fortele Nucleare cu Raza Intermediara (Tratatul INF), a avertizat, ieri, seful Statului Major rus, generalul Iuri Baluievski, precizand ca aceasta mutare este conditionata insa de evolutia planurilor americane de instalare a unui scut antiracheta in estul Europei. "Ceea ce fac in acest moment - infiintarea unei a treia regiuni pentru amplasarea scutului antiracheta in Europa - este total inexplicabil", a declarat oficialul rus cu privire la initiativa SUA, amenintand ca, in cazul in care Washingtonul isi va pune planurile in aplicare, Moscova se va retrage din Tratat. "Exista o posibilitate de a renunta la acord, daca una dintre parti prezinta dovezi convingatoare", a spus Baluievski, precizand ca, "in prezent, exista astfel de dovezi". Remarcile sefului Statului Major rus intervin in contextul in care presedintele rus, Vladimir Putin, declara, recent, ca Tratatul INF nu mai serveste interesele Rusiei. Semnat, in decembrie 1987, de liderul sovietic Mihail Gorbaciov si presedintele american Ronald Reagan, Tratatul INF a contribuit la eliminarea arsenalului de rachete cu raza medie de actiune, prezent in Europa. Presedintele ceh, Vaclav Klaus, a subliniat, saptamana aceasta, ca proiectul SUA de amplasare in tara sa si in Polonia vecina a unor elemente ale scutului antiracheta nu vizeaza Rusia, ci are drept obiectiv apararea "lumii libere". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.