Editorialistul „Cotidianului" este in pole-position pentru functia de reprezentant diplomatic al Romaniei in Franta.

„Propunerea aceasta a fost pusa in discutie de mai multa vreme si ea a intrat acum in etapa procedurilor administrative prevazute de lege", a declarat pentru „Cotidianul" cel care, foarte probabil, va fi viitor ambasador al Romaniei la Paris, Teodor Baconsky. „Nu doresc sa fac comentarii premature vizavi de numirea mea la Paris", a mai adaugat actualul consilier al presedintelui Romaniei. Nici oficialii Ministerului de Externe nu au dorit sa faca vreo declaratie in legatura cu aceasta numire.

Ambasador la Vatican si la Lisabona

Totusi, din informatii obtinute pe surse, este o certitudine ca „dosarul" foarte probabilului viitor ambasador la Paris a ajuns pina in apropierea Comisiei de politica externa a Senatului Romaniei, cea care va trebui sa analizeze oportunitatea acestei numiri. Evaluarea pe care o va face aceasta comisie este una consultativa in procesul de instalare in functie. Daca nu vor aparea „accidente" pe parcurs, este de asteptat ca Teodor Baconsky sa ajunga la post in toamna acestui an. Acesta are gradul diplomatic de ambasador si este singurul diplomat caruia i s-a conferit acest grad in timpul mandatului lui Traian Basescu. Baconsky a mai fost in doua rinduri ambasador al Romaniei (la Vatican si in Portugalia). De asemenea, el a fost bursier (intre 1990 si 1994) al statului francez si este doctor si detinator al diplomei de studii aprofundate a Universitatii Paris-Sorbona.

Miscari de trupe in MAE

La MAE, Cotroceni si la Palatul Victoria se negociaza o lista mai lunga de numiri de ambasadori. In joc sint, mai ales, posturile de la Roma, unde isi incheie mandatul ambasadorul Cristian Colteanu, si de la Haga, care va fi parasit curind de Iulian Buga. Pentru acesta din urma, favorit este actualul consilier de politica externa al prim-ministrului Tariceanu, Calin Fabian. De profesie geolog, acesta a mai fost ambasador al tarii noastre in Ungaria. „Este o chestiune doar de principiu, nu au fost trimise inca documentele", ne-a declarat consilierul premierului.

Candidati pentru postul lui Mihai Razvan Ungureanu

Si pentru functia de la virful diplomatiei romane se poarta negocieri. Principalii candidati pentru postul de ministru de Externe par a fi Lazar Comanescu, seful misiunii Romaniei la Bruxelles (din 2001), si Mihnea Constantinescu, seful de cabinet al premierului Tariceanu. Comanescu a fost seful misiunii Romaniei la NATO (1998-2001), secretar de stat si director general al MAE si se apropie de finalul carierei. Constantinescu a mai fost sef de cabinet al premierilor Stolojan si Nastase, asistent al profesorului universitar Petre Roman si purtator de cuvint al Guvernului intre 1990 si 1991, consilier principal adjunct al Autoritatii Provizorii a Coalitiei din Irak.