Opozitia a gasit solutia pentru a contracara referendumul lui Basescu: adoptarea de urgenta a legii privind votul uninominal.

Presedintele Traian Basescu a trimis ieri, la orele amiezii, presedintilor celor doua Camere o scrisoare oficiala prin care demareaza procedurile de organizare a referendumului pentru introducerea votului uninominal. Basescu anunta ca solicita consultarea Parlamentului pentru organizarea in a doua parte a lunii martie a referendumului pe votul uninominal. „Asa cum i-am informat pe membrii Parlamentului, cu ocazia mesajului adresat in sedinta comuna din 14 februarie, va consult cu privire la organizarea in partea a doua a lunii martie 2007 a unui referendum national consultativ cu privire la introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului, incepind cu urmatoarele alegeri", scrie seful statului.

Referendumul propus de Basescu se desfasoara in baza legilor aflate in vigoare, tinind cont ca s-a declansat oficial procedura preliminara. Drept consecinta, alegerile pentru Parlamentul European nu sint in pericol de a fi aminate.

Olteanu: „Intentia nu e realista"

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ieri ca a fost convocata pentru marti, 20 februarie, o sedinta a Birourilor Permanente comune pentru a discuta procedura privind solicitarea presedintelui. Olteanu considera insa ca „intentia presedintelui Basescu de a organiza un referendum pentru introducerea votului uninominal la mijlocul lunii martie este nerealista".

Potrivit acestuia, presedintele ar trebui sa se consulte in ceea ce priveste data referendumului si cu Executivul, care asigura organizarea acestuia si a sectiilor de votare.

Lege pe repede inainte

Purtatorul de cuvint al PC, Bogdan Ciuca, a declarat public, la o ora dupa ce scrisoarea presedintelui a ajuns la Parlament, ca luni, in cadrul sedintei Biroului Permanent al Camerei, conservatorii vor propune ca legea alegerilor parlamentare in baza votului uninominal sa fie lucrata in Comisia de cod electoral in procedura de urgenta. Surse din PSD ne-au dezvaluit ca miercuri seara liderii acestui partid au decis sa vina luni cu o propunere similara.

Contactat de „Cotidianul", liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, ne-a declarat ca subiectul va fi discutat luni de conducerea liberalilor, dar ca, personal, nu vede vreun impediment in apro-barea procedurii de urgenta.

Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, sustine ca aceasta miscare nu afecteaza referendumul. „In situatia in care legea este adoptata inainte de data referendumului, numai presedintele poate decide daca anuleaza sau nu referendumul", ne-a declarat Oltean. Doar Theodor Stolojan a sustinut ca referendumul este absolut necesar, „pentru ca patrulaterul rosu nu vrea vot uninominal".

Se va mai tine referendumul?

Presedintele Comisiei de cod electoral, liberalul Mihai Voicu, ne-a declarat ieri ca, potrivit calendarului, legea care ar urma sa instituie votul uninominal trebuie adoptata pina pe 30 iunie, urmind sa intre in lucru la comisie dupa ce se adopta legea pentru organizarea Autoritatii Electorale Permanente. „Daca se va decide procedura de urgenta, atunci noi, comisia, va trebui sa ne conformam si sa lucram la votul uninominal", a precizat Voicu, el adaugind ca dezbaterile pot incepe „chiar saptamina viitoare".

Se pune intrebarea daca referendumul va mai avea loc in situatia in care legea va intra in proceduri de urgenta. „Daca legea va fi trimisa la promulgare inainte de data stabilita pentru referendum, in mod normal, acesta nu-si mai are rostul", ne-a declarat deputatul jurist Aurelian Pavelescu.

Tipuri de vot uninominal Uninominal majoritar: se alege candidatul care a obtinut cele mai multe voturi intr-un colegiu. Scrutinul se desfasoara intr-un singur tur. Uninominal in doua tururi: daca nici un candidat nu inregistreaza 50% + 1 din voturi, se organizeaza un al doilea tur intre primii doi clasati. Uninominal cu compensare: jumatate dintre candidati se aleg prin vot preferential pe lista, iar cealalta jumatate prin uninominal in doua tururi. PSD: proiect inregistrat pe 30.03.2005, tip de vot: uninominal in doua tururi pentru ambele Camere. PNL: proiect inregistrat pe 11.04.2005, tip de vot: uninominal cu compensare pentru ambele Camere. PC: proiect inregistrat pe 11.10.2005, tip de vot: uninominal majoritar la Camera, vot pe lista la Senat. „Basescu s-a comportat ca intr-un restaurant" Tariceanu critica intentia lui Basescu de a organiza un referendum.

Traian Basescu face jocurile opozitiei. Aceasta este principala acuzatie pe care premierul Calin Popescu Tariceanu i-o aduce sefului statului, intr-un interviu acordat ieri agentiei MEDIAFAX. Presedintele PNL avertizeaza asupra pericolului pe care il poate reprezenta organizarea unui referendum in perioada urmatoare, asa cum a propus presedintele Basescu. „Totul se poate narui in mai putin de trei luni daca intreaga clasa politica, incepind cu Traian Basescu, are impresia ca orice altceva este mai important decit alegerile pentru Parlamentul European", afirma Tariceanu. El il acuza pe seful statului ca da „o gura de oxigen opozitiei", care „incearca din rasputeri sa amine data alegerilor".

Intrebat cu ce ar incurca organizarea unui referendum, premierul spune ca „exista o practica unanim acceptata la nivelul Uniunii de a nu suprapune alegerile pentru Parlamentul European cu alte alegeri sau referendumuri".

Tariceanu crede, totodata, ca Basescu a evitat consultarea cu parlamentarii. „Va reamintesc ca seful statului a refuzat ca vreun parlamentar sa poata lua cuvintul dupa discurs. Mi s-a parut ca Traian Basescu s-a comportat, inca o data, ca intr-un restaurant. A dat comanda pentru un referendum si crede ca procedura a fost indeplinita", a spus premierul.

Macovei ramine

Cit despre situatia ministrului Justitiei, Tariceanu spune ca nu o va demite pe Monica Macovei, dar ca, in cazul unui raspuns negativ al Curtii Constitutionale privind mentinerea acesteia in Guvern, va discuta cu liderii PD pentru a cauta o solutie.

Romania zboara, politicienii nu Basescu a continuat ieri seria de atacuri la adresa clasei politice.

La sesiunea stiintifica anuala a Societatii Academice Romane, seful statului a atras atentia ca „Romania a decolat, a trecut de pragul critic al pistei, a inceput sa zboare, iar politicienii au ramas pe pamint, desi aveau bilete in avionul respectiv".

Presedintele a fost de parere ca „Romania a luat-o inaintea politicienilor, iar clasa politica este in incapacitate de a mai fi un motor, o locomotiva in evolutia Romaniei". El a avertizat ca „sansa este sa-si revizuiasca biletul, sa-si cumpere bilet pentru a putea urca in avion".

Presedintele a gasit si o explicatie pentru stagnarea politicienilor: „Au ramas la sol pentru simplul motiv ca nu au inteles ca societatea romaneasca si-a luat zborul". El a considerat ca politicienii „au un bilet care nu mai este valabil", de aceea „trebuie sa-si cumpere biletul de care este nevoie pentru a se putea urca in avion. Altfel, societatea a evoluat si politicienii sint in urma ei si nu in avangarda ei".

Seful statului a subliniat ca avangardismul politic trebuie privit cu decenta, pentru ca „niciodata politicienii nu o pot lua foarte mult inaintea societatii". „Politicienilor li se cere acel pas in plus facut inainte", a explicat Basescu.