Falsificatorii din '46
Primul volum, dintr-o colectie de istorie, publicat de Rao in colaborare cu Centrul de Istorie a Romanilor "Constantin C. Giurescu" este "Falsificatorii. <<Alegerile>> din 1946". Autorul, istoricul Dinu C. Giurescu, demonstreaza ca asa-zisele alegeri de acum 61 de ani au reprezentat cea mai mare frauda politica din istoria Romaniei intre 1859 si 1946 si "au deschis calea pentru distrugerea societatii traditionale romanesti, de tip european, si punerea ei fortata in tiparele sovietice, odata cu separarea ei de evolutia normala a celorlalte tari ale continentului". In pregatire se afla "Revolutie si lovitura de stat" si "Marturii despre evenimentele din decembrie 1989", ambele de Alex Mihai Stoenescu. (L.D.)
Orasele lui Grimaldi
Timp de o luna, incepand de azi, Institutul de Cultura "Vito Grasso" din Capitala este gazda expozitiei dedicate pictorului Paolo Grimaldi. Grimaldi si-a format tehnica studiind goticul tarziu pana la Renastere. Zece ani a pictat pe teme neoclasice si portrete amplasate in diferite epoci, apoi a elaborat o serie de compozitii arhitectonice in care memoria si visul se imbinau cu realitatea si aparenta. Din acel moment, a pictat exclusiv monumente si edificii imaginare, numindu-le "Orase onirice". Deseneaza folosind, aproape in exclusivitate, tempera grasa, pe care si-o pregateste el insusi, pe placa de lemn impregnata cu combinatii de substante, dupa metodele utilizate in Renastere. Alaturi de folosirea temperei pentru patine, pictorul recurge si la utilizarea foitei de aur si de argint. Vernisajul va avea loc azi, la orele 18.00, in prezenta ES Daniele Mancini, ambasadorul Italiei la Bucuresti. (L.D.)
Filme romanesti la Berlin
In paralel cu Berlinala, in capitala Germaniei va debuta azi, la Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" (ICR), seria "Filme romanesti de ieri si de azi", o initiativa a asociatiei studentilor romani din Berlin. Primele proiectii din acest proiect (si in premiera la Berlin) au loc in aceasta seara: documentarele "Rumenye, Rumenye" si "Itzik Manger", in regia lui Radu Gabrea. Regizorul roman va fi, de altfel, invitatul serii. La sfarsitul lui martie, ICR Berlin va prezenta filmele "Morometii" (regia: Stere Gulea, 1988) si "Occident" (regia: Cristian Mungiu). Seria va continua cu prezentari de filme in fiecare ultima vineri a lunii. (L.D.)
Spider-Man in Romania
Seria de reviste de benzi desenate "Spectacular Spider-Man", care-l are ca personaj principal pe Spider-Man, are acum si o versiune romaneasca, editata si difuzata de Noriel, in parteneriat cu Maxim Publisher. Prezentata intr-o forma grafica de exceptie, revista contine benzi desenate cu personajele originale create de echipa de la Marvel. Grafica, tusul, culorile, scenariul sunt si ele originale, in timp ce textele sunt adaptate pentru "fanii panzei" din Romania. Acestia pot urmari episoade lunare cu benzi desenate despre aventurile lui "Spidey", eroul din filmul Spider-Man si din serialul de desene animate, care ruleaza pe Jetix. De asemenea, revista contine jocuri amuzante si educative, concursuri si postere cu personaje. Noriel detine, de asemenea, si drepturile de difuzare pentru publicatiile "Totally Spies" si "My Little Pony". (L.I.)
Doug Wright la Odeon
Maine, la Teatrul Odeon din Bucuresti va avea loc premiera spectacolului "Sunt propria mea sotie" la care va fi prezent si autorul piesei, Doug Wright.