ONG-ul apreciaza ca actuala politica de a pastra producatorul de gaz sub controlul statului ar trebui schimbata.

Nu exista nici o ratiune strategica pentru care productia de gaz si petrol ar trebui sa ramina la stat, se arata in ultimul raport de analiza al Societatii Academice din Romania (SAR), denumit „Romania Europeana".

ONG-ul apreciaza ca mentinerea controlului statului asupra Romgaz nu este o solutie, chiar daca cei care sustin contrariul isi argumenteaza pozitia prin teama ca pretul ar putea creste mult peste limita suportabilitatii consumatorului, din cauza dependentei de Gazprom. SAR atrage atentia ca gazul intern ieftin nu este o solutie, pentru ca „pe termen lung ar avea efectul pervers de a face piata si mai sensibila la toanele politicilor Gazprom". In plus, SAR atrage atentia ca, din cauza preturilor scazute la gaz si a lipsei de vointa a Guvernului in a aplica strategii, s-a ajuns la distorsionarea grosolana a pietei energiei electrice in regim centralizat.

SAR da si citeva solutii in fata dependentei exagerate fata de Gazprom: diversificarea surselor de gaz, in special prin proiectul Nabucco, reducerea consumului prin eficientizare si cresterea productiei interne, in conditiile in care cresterea preturilor face profitabila exploatarea unor noi rezerve. ONG-ul apreciaza ca, in cazul in care compania Romgaz ar fi privatizata, investitorul ar avea interesul sa continue exploatarea si sa-si creasca eficienta, asa cum se intimpla acum la Petrom, care intentioneaza sa investeasca 1,5 miliarde de euro in exploatarea de noi zacaminte.