Biologii se lauda ca, pina acum, au obtinut rezultate incurajatoare, dar ca munca „va mai dura".

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice deruleaza, in prezent, doua proiecte pentru combaterea SIDA si a cancerului, a declarat ieri directorul institutului, Lucian Radu.

O echipa de cercetatori ai institutului lucreaza la obtinerea unor structuri biochimice care sa trateze celulele infectate cu HIV prin eliberarea controlata de substante active la nivelul respectivelor celule. Aceste structuri biochimice sint conduse prin organism cu ajutorul unor sisteme de volatilizare, a explicat cercetatorul Eugenia Tudor. „Rezultatele in vitro sint excelente pina acum, dar va mai dura pina vom ajuta organismul uman", a declarat aceasta.

Un alt proiect derulat de institut incearca vindecarea celulelor tumorale prin introducerea unei gene speciale care omoara celula canceroasa fara a ucide celulele sanatoase.

„Avantajul este ca tratamentul este mai usor suportat de organism decit alt tip de tratamente, cum ar fi cel cu citostatice", a explicat Eugenia Tudor.

Lant de fuziuni

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice desfasoara cercetari fundamentale si aplicative in domeniul stiintelor vietii, in vederea aprofundarii cunoasterii proceselor de baza ale materiei vii, a dezvoltarii organismelor in conditii specifice de mediu, a biodiversitatii si conservarii genofondului national.

In actuala formula, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice este rezultatul reorganizarii si fuziunii Institutului de Biologia Dezvoltarii Bucuresti, Institutului de Cercetari Biologice Cluj-Napoca, Institutului de Cercetari Biologice Iasi si CCBCG „Stejarul" din Piatra Neamt. In 2002, a fuzionat prin absorbtie cu fostul Institut National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii.