Celebrul Rocky-Rambo-Stallone face o ultima demonstratie de forta inainte de a se retrage in glorie la viata de pensionar impacat cu lumea si viata. Campionii nostri sint pe faza. Rocky este unul dintre cele mai importante iconuri americane, un personaj care intruchipeaza reteta completa a eroului contemporan: sex-appeal, muschi si o inima mare. Baiatul rau si plin de singe care se emotioneaza de o floare a cucerit multe inimi sensibile, cu toate ca a impartit mii de pumni in toate partile. La treizeci de ani de la prima aparitie, Rocky revine mai rau si mai motivat ca niciodata sa sparga recordul la incasari. Atit filmul, cit si personajul ramin simple, sentimentale si curajoase. Respectind scenariul clasic cu fostul campion care, inainte sa se apuce sa-si creasca nepotii, mai are o ultima secretie spontana de testosteron, luptatorul este in forma maxima si mai sentimental ca niciodata.

Rocky c’est moi

Rocky Balboa (Stallone) are, ca la inceputul oricarui film in care va singera abundent, o viata foarte linistita, retrasa, tihnita, plingind in liniste moartea sotiei si ocupindu-se de un mic local pentru a-si cistiga existenta. Numai ca o emisiune televizata este suficienta ca sa declanseze mecanismul de luptator din pensionarul de saizeci de ani care, ati ghicit, il bate mar pe „baiatul rau" (si tinar) in ultima clipa, dupa multe „lacrimi, sudoare si singe". Stallone seamana ironic de mult cu personajul sau, batrinul care incearca, cu o ultima sfortare, sa mai guste o data din gloria vremurilor cind era tinar, puternic si avea par bogat si negru, sex-appeal si fane mai tinere de patruzeci de ani, cu singurele arme de care dispune: muschii. Multi critici spun ca filmul este rasuflat, iar cei care il lauda o fac, in mare, pentru ca „Rocky V" a fost un dezastru si il vad prin prisma trecutului, si au inconstient senzatia ca filmul asta reprezinta de fapt inmormintarea lui Rocky, iar despre morti…

Lacrimi de iubire

„Scenele in care Rocky isi plinge sotia decedata si incearca sa topeasca raceala fiului sau instrainat sint scrise si puse in scena cu subtilitatea si stilul unui anunt stradal", observa ironic criticii de la „Empire". In mod cert, Stallone isi iubeste personajul, se identifica cu el si stie ca si publicul face asta. Nu se teme, ca regizor, sa se implice emotional in proiect, oricit de cliseizat ar fi. Pentru ca are certitudinea ca si noi ne vom inmuia, fie ca recunoastem sau nu.

Ploiesti vs Hollywood

Personajele din viata reala pot fi adesea la fel de surprinzatoare si fascinante, chiar daca le lipseste factorul de glam pe care doar fabrica Hollywood il produce in serie. Leonard Doroftei este un astfel de exemplu. S-a scris despre el in 2002, dupa meciul cu Balbi din America atunci cind a continuat sa lupte plin de singe si a reusit sa cistige, ca este un fel de Rocky. Si pe buna dreptate, pentru ca are tot ce-i trebuie pentru un Rocky mioritic: o copilarie saraca in periferiile Ploiestiului, ambitia si puterea de a se autodepasi si aceeasi motivatie: iubirea. „Daca sint astazi e pentru ca am avut o familie linga mine si am avut natia asta de romani care mi-au dat iubire", spune campionul. Cit despre Rocky, „sint doar filme, ce pot sa spun… Pentru noi, sportivii, e un lucru frumos pentru ca arata lucruri reale din lumea boxului: viata, sacrificii, pumnii in cap pe care ti-i iei, durere, oamenii din jurul tau care sint, in proportie de 90%, numai zdrente care vad doar bani. La ei nu conteaza lucrurile umane, astea sint depasite de mult. In lumea banilor nu mai conteaza prietenia", ne-a comentat Doroftei.

Si daca va intrebati de ce s-ar mai apuca cineva, in asemenea conditii, de un astfel de sport, solutia este mai simpla decit pare: din curiozitate. „Eram foarte sarac atunci, ma bucuram pentru o ciocolata. Daca prima oara a fost curiozitate, a doua zi chiar ma bucuram ca am fost bun si am cistigat o ciocolata din munca mea."

Mitul oului crud

Mare fan al primelor trei filme cu Rocky, Mihai Leu crede insa ca imaginea pe care filmul o vinde este exagerata. „Nu pot spune ca se potriveste in totalitate cu lumea boxului, ce se vede in film nu e neaparat real. De exemplu, nu se mai practica in zilele noastre metode in care sa bei oua crude, dar alimentatia este foarte importanta in viata unui boxer. Mi s-a intimplat sa slabesc si zece kilograme inainte de fiecare meci si era destul de greu sa faci asta, dar nu asa", explica Leu. Chiar daca a avut un start mai bun in viata, venind dintr-o familie instarita care l-a sustinut pina la capat, Leu sustine ca la nivel profesional lucrurile au stat la fel. „Rocky VI" i se pare un pic tras de par. „Nu cred ca va putea sa fie mai bun decit primele trei", spune el.