Ce a condamnat, oare, presedintele? Pentru ca, pana la ora acesta, pe Internet, unde a fost postat Raportul, circula mai multe versiuni ale compilarii cu antet prezidential. Dupa cum au remarcat activisti ai drepturilor omului, pe site-ul Presedintiei a aparut o noua varianta a Raportului Tismaneanu. Modificarea a fost facuta pe ascuns, fara a fi anuntata public. Ce nu s-a schimbat, insa? Finalul! Dupa cum a demonstrat ziarul ZIUA, concluziile Raportului au fost scrise inainte si separat de Raportul in sine. ZIUA le-a publicat, in exclusivitate, inca din 16 decembrie 2006, sub titlul "Fusereala". Aceasta demonstreaza ca membrii Comisiei stiau exact ce vor sa-i ceara presedintelui, inca de dinainte de a-si termina studiul. Printre altele, multe, multe alte noi oportunitati financiare.
Dar ce stie Basescu, de fapt? Ma indoiesc ca in viata politica agitata a ultimelor luni, de dinainte si de dupa "condamnarea comunismului", Basescu si-a gasit rastimpul sa citeasca sau macar sa frunzareasca tomul de 663 de pagini al "Raportului Final", insusit de domnia sa. Cat de "final" este acesta o spune comunicatul pe care Comisia a fost obligata sa-l dea in urma protestelor Bisericii Ortodoxe Romane si in care se recunoaste ca textul este "perfectibil". La intrunirea Sfantului Sinod desfasurata zilele acestea Biserica merge mai departe si isi creeaza propria Comisie, care va transmite regulat catre Cotroceni rezultatele studiilor sale asupra ortodoxiei sub comunism. ZIUA a reclamat deja ca membrii Comisiei Tismaneanu au dat dovada de rea-vointa, ignoranta si manipulare, punand la zid Biserica nationala. Patriarhia a intervenit oficial ieri, afirmand prin vocea purtatorului sau de cuvant ca "ar fi regretabil daca Raportul Tismaneanu ar fi publicat in forma actuala", pentru ca, in ceea ce priveste Biserica Ortodoxa, acesta "nu reprezinta altceva decat o mistificare a adevarului".
Acest lucru este insa sustinut de tot mai multe voci avizate: Societatea academica pentru adevarul istoric, formata din profesori universitari, istorici si academicieni, apoi basarabeni revoltati de minciunile bolsevice din Raport, Fundatia Luptatorii din Rezistenta Armata Anticomunista, fosti detinuti politici, Ionel Cana, fondatorul Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii si sustinatorul SLOMR Vasile Paraschiv, reprezentantul Grevei Minerilor din 1977, Constantin Dobre, Asociatia 15 Noiembrie, Brasov - 1987, Civic Media, si alti si alti romani. Acestia considera ca avem un pacient inca grav bolnav: Romania. Iar diagnosticul nestiintific formulat de echipa Tismaneanu nu este satisfacator si, pentru a elimina boala de la radacina, se impune categoric cel putin o a doua opinie, specializata si supervizata de Academia Romana. Aceasta ar trebui sa stie Basescu, inainte de a se aventura, alunecand, pe taramurile izvoarelor imposturii.
Spune profesorul Nae Georgescu: Cum poate deveni izvor de drept un material incropit in graba, compilat din surse amestecate, un "Raport final" lipsit de acribie si suport stiintific? Este un semn de intrebare serios, deoarece pune in discutie o institutie a statului - Presedintia, deja atacata din toate directiile. Sa fie Tismaneanu "Calul Troian" introdus in Palat pe usa din dos - in orice caz pe cai oculte, de catre membrii retelei neo-kominterniste iesite din conservare dupa "lovitura" din '89?