"Ma gandeam sa dau statul roman in judecata pentru ca, la acel moment, nimeni nu-mi recunostea calitatea de anchetat in vremea comunistilor. Am cerut astfel SRI un document din care sa reiasa acest lucru si l-am primit in 21 august 1997", a declarat
"Ma gandeam sa dau statul roman in judecata pentru ca, la acel moment, nimeni nu-mi recunostea calitatea de anchetat in vremea comunistilor. Am cerut astfel SRI un document din care sa reiasa acest lucru si l-am primit in 21 august 1997", a declarat pentru Mediafax istoricul Marius Oprea. Documentul din care Oprea a citat - care, potrivit acestuia, poarta numarul de inregistrare 19347 din 21.08.1997 - este, potrivit istoricului, un raspuns la cererea sa. Mai multe surse din CNSAS sustineau, marti, ca istoricul ar urma sa dea detalii suplimentare intr-o audiere la Colegiu despre declaratia data Securitatii. Prezentam fragmente din documentul la care Marius Oprea a facut referire, publicat de Mediafax.
"L-am cunoscut pe Dobrescu Caius in Brasov, in cursul anului 1982, pe cand frecventam impreuna Cenaclul de la Casa de Cultura a municipiului Brasov. (...) Din 1985, cand s-a casatorit, a venit si el in caminele Grozavesti, locuind in blocul B, camera, 132. Acolo l-am vizitat frecvent impreuna cu Matei Sorin in special, facand rareori comentarii denigratoare la adresa politicii interne si externe de stat si de partid la el in camera intrucat Dobrescu Caius nu dorea ca sotia sa sa auda asa ceva. Aceste comentarii se faceau mai frecvent in camera 8 sau 139 din blocul D, caminul Grozavesti, unde am locuit in decursul anului scolar 1987-1988. (...) Cand se asculta <<Europa libera>>, fie in camera lui Lobont Florin fie in camera mea in ultimul an, Dobrescu Caius participa destul de rar, datorita obligatiilor sale familiale, la fel si cand faceam comentarii denigratoare la adresa situatiei de la noi din tara (criza de alimente, energie electrica, nerespectarea drepturilor omului) sau asupra situatiei politice internationale pe baza <<informatiilor>> aflate de la postul de radio autointitulat <<Europa libera>>. Mentionez ca nu cunosc preocuparile literare ale lui Dobrescu Caius. Afirm ca nu mi-a spus niciodata ca ar scrie ceva pentru <<sertar>> si ca, dupa cate stiu, in general si-a facut publice in cadru organizat (cenacluri autorizate sau recitaluri de poezie cu public, de asemenea autorizate) productiile sale. (...) Aceasta imi este declaratia pe care o dau, o sustin si o semnez". (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.