Decizia unui tribunal din Bruxelles, de a interzice federatiei belgiene (URBSFA) sa suspende jucatorii inaintea unei hotarari in Justitie, ar putea pune sub semnul intrebarii suveranitatea instantelor disciplinare sportive in Belgia si chiar si in
Decizia unui tribunal din Bruxelles, de a interzice federatiei belgiene (URBSFA) sa suspende jucatorii inaintea unei hotarari in Justitie, ar putea pune sub semnul intrebarii suveranitatea instantelor disciplinare sportive in Belgia si chiar si in Europa. Cazul fotbalistului roman, care a castigat procesul cu URBSFA, pe motiv ca forul belgian i-a refuzat dreptul de a-si exercita meseria, dupa scandalul legat de meciurile trucate, este asemanat de presa belgiana cu cazul fostului jucator Jean-Marc Bosman.
Mitu este acuzat de implicare in meciuri trucate in perioada 2002-2005, in care a evoluat la echipa belgiana Lierse. Ca urmare a informatiilor privind presupusa lui implicare in scandalul de coruptie din fotbalul belgian, Mitu a fost concediat de Anderlecht, unde se transferase la inceputul sezonului 2005/2006, de la Lierse. Fotbalistul roman, impreuna cu alti doi jucatori aflati in aceeasi situatie, Fassotte si Nikolovski, au contestat la Curtea de Apel de la Bruxelles decizia URBSFA de a le interzice sa mai evolueze la vreo echipa belgiana. Fotbalistii au primit castig de cauza, Curtea de Apel argumentandu-si decizia prin faptul ca "sanctiunile disciplinare pe care jucatorii le-au primit au dus la incalcarea dreptului subiectiv la un proces echitabil si la exercitarea meseriei pe care si-au ales-o, a libertatii de expresie si a vietii private". Procesul a fost castigat pe baza articolului sase din Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului, care defineste de fapt marile drepturi prin care se poate apara fiecare persoana. Instanta a ajuns la concluzia ca tribunalul privat al URBSFA nu poate sanctiona jucatorii, deoarece forul fotbalistic belgian nu respecta o serie de prevederi ale articolului sase al Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului. Cazul Mitu ar putea duce la interzicerea dreptului diferitelor federatii si ligi de fotbal de a emite sanctiuni disciplinare prin care sa-i impiedice pe jucatori sa-si exercite meseria, inainte sa se tina un proces penal, sustine presa belgiana, care aseamana cazul romanului cu cel al celebrului belgian Bosman, fost jucator la RFC Liege. Jean-Marc Bosman este un fost fotbalist belgian al carui demers juridic a schimbat radical regulile de transfer al jucatorilor in fotbalul international. "Legea Bosman", care a fost adoptata pe data de 15 decembrie 1995 de catre Curtea Europeana de Justitie, a permis fotbalistilor profesionisti din Uniunea Europeana sa se transfere in mod liber la un alt club la finalul contractului cu gruparea la care evoluau. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.